Trasul de timp – strategie de negociere

Mi s-a întȃmplat de multe ori să fiu pus sub presiunea timpului, mi-a luat ceva timp să mă prind cum se joacă unii cu această strategie, sau “gambit de negociere”.

Să luăm cazul unui contract pe care îl negociezi şi vrei să închizi dealul. Te “lupți” cu cealaltă parte pentru plata unui avans, îl obții, cu chiu, cu vai, prilej de pupături în echipă, te feliciți pentru reuşită şi aştepți să vezi banii în cont. Nu te baza, dacă laşi lucrurile să se întȃmple de la sine, monitorizează atent chestiunea şi ia măsuri cȃt mai repede. S-ar putea să te trezeşti întȃrziat la nesfȃrşit, şi ți se pare prea greu, sau nepoliticos, să-ți ceri drepturile, de exemplu penalitățile contractuale. Eşti vulnerabil, în fericirea ta, unii ar putea să profite – şi să ajungă tot unde au vrut ei, să te plătească după livrare.

Uneori, aceastră strategie de negociere apare în varianta semnării/trimiterii contractului.

OK, te-ai înțeles să fii plătit în avans, dar ai surprize corporatiste: “Totul este în regulă¸am trimis contractul la jurist, pentru o ultimă verificare. “ Apoi zero activitate, zero răspunsuri. După un timp, revii şi întrebi care-i treaba, de ce nu ai primit veşti. “Verific acum!” – îti răspunde partenerul de afaceri. Mai trec două zile, îşi cere scuze, juristul a aprobat, acum nu este directorul general disponibil, e plecat într-o călătorie. Strategia asta te poate ajuta să cȃştigi lejer măcar o săptămȃnă, dacă tu o joci, sau să pierzi momente importante, în cazul în care este folosită împotriva ta. După contract, urmează factura, curieri, termene suplimentare de aşteptare.

Cum faci să te protejezi? In primul rȃnd, începe orice demers din timp, să nu ajungi sub presiune, să nu fii forțat să mergi pe încredere sau atras în această ambuscadă de negociere.

Negocierea sub presiunea timpului, dar şi alte “jocuri de deschidere”, cu care poți să pierzi sau să cȃştigi rapid, sunt subiectele webinarului de negociere din 28 ianuarie. Te poți înscrie şi plăti online la aici: https://attendee.gototraining.com/r/7272313197017905409 . Prima sesiune va fi dedicată construirii unui avantaj încă din prima faza a negocierii, celelalte două întȃlniri vor fi despre strategiile şi trucurile de mijloc, respectiv de închidere. Este o discuție pe bune, cu argumente din viața reală, un fel de “best of” al experienței de la sală, concentrat în şase ore online.


This entry was posted in Coaching, Speaker and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× one = 8