Test la apă – Canon PowerShot D30

Era timpul să văd şi alte camere, în afară de GoPro Hero, cu care lucrez de mai bine de doi ani. Pentru prima dată am folosit acum la scufundări un aparat digital compact, D30, cu sprijinul Canon Romȃnia.  Locurile pentru a-l pune la încercare? Minunate, insula Redang din Malaezia, una din destinațiile de top pentru scufundători. Cu vreme însorită sau cer acoperit, la diverse adȃncimi. Sunt instructor cu specializare in fotografie digitală subacvatică asa că, normal, focusul testului este fotografia scuba diving, dar nu m-am putut abține să nu fac şi cȃteva poze la suprafață.

OK. Prima impresie? “Cum o să apar eu în apă cu un compact agățat la BCD? Eram legendar 🙂 pentru pozele şi filmele GoPro Hero…” M-a speriat puțin aspectul de cameră de turist la plimbare, pȃnă la urmă s-a dovedit a fi un avantaj. Uşor de ținut în mȃnă, n-ai grija pregătirii şi verificărilor carcasei suplimentare, nici frica de apă intrată în camera, protocolul uşor greoi de a pregăti înainte camera şi carcasa, într-un mediu uscat etc. Iei camera cu tine, point and shoot, după cum se numeşte şi categoria din care face parte. Intră bine în buzunar, o scoți după ce ai terminat coborȃrea sau atunci cȃnd vezi ceva demn de imortalizat.

Top Redang Viorel Scuba Diving Out of water

Mesaj important pentru scafandri: Neapărat, neapărat folosiți modul dedicat “dive” sau “dive macro”. Cel automat, oricȃt de “auto smart” este anunțat, cum că selectează singur parametrii şi compensează pierderea de roşu în apă, nu e o alegere foarte bună. Chiar şi pentru snorkeling, la 3-5 metri adȃncime, imaginile vor fi puțin nenaturale, virate spre verde/gri. Treceti pe “dive”, schimbarea este foarte uşoară, din două atingeri ale butoanelor. Peste 15 metri, în modul specializat de scufundare, imaginile nu sunt de expoziție, marea nu se mai vede albastră, iar subiecții sunt şi ei spre verde-gri. Camera are capacități waterproof pȃnă la 25 de metri, este OK, funcționează normal, nu s-a inundat. Însă, pentru poze şi filmări la adȃncimi mai mari, recomand în continuare seria GoPro cu filtru suplimentar roşu. Mi-a plăcut mult uşurința de folosire, de schimbare a modurilor de fotografiere, din numai cȃteva atingeri, butoanele sunt suficient de mari pentru a fi manevrate şi cu mănuşi subțiri (am purtat 2.5 mm). Foarte-foarte uşor de fotografiat, iar display-ul LCD de 3 inci te ajută să incadrezi bine şi să te uiți imediat ce a ieşit, cu butonul play şi scrolluri, mai faci diverse încercări, dacă e nevoie. Prietenii au fost incȃntați de poze, şi din apă, şi de pe uscat. La GoPro e o poveste întreagă cu încadrarea, ținteşti spre ce vrei să fotografiezi şi speri să iasă bine, poate te obişnuieşti, la un moment dat. Dacă ai montat pachetul LCD la GoPro, eşti terminat cu bateria, deci trebuie să te bazezi mai mult pe experiență. De altfel, bateria este un alt mare plus pentru D30. Am făcut şi patru scufundări pe zi, fără să fie necesară încărcarea bateriei. Pentru cei care folosesc GoPro, este ştiută fragilitatea bateriei, am acum trei baterii suplimentare, pe care le schimb după fiecare scufundare. Viața fără GoPro este plăcută din punctul ăsta de vedere :), dar foarte neplăcută cȃnd e vorba de scos imaginile din cameră, publicat pe Facebook sau trimis rapid unui buddy cu care ai fost în apă. Canon PS D30 nu are WiFi, trebuie să aştepți pȃnă la finalul zilei, în cazul în care ai un laptop cu tine, sau pȃnă la finalul vacanței, dacă ai plecat doar cu telefonul mobil şi camera foto. Un minus care ar putea fi reparat la următoarele versiuni ale camerei compacte.

Camera este antişoc, poți să o scapi de la doi metri înălțime; conform specificațiilor, totul ar trebui să fie OK. Nu mi-a scăpat din mȃnă, nu am izbit-o de pereți, deci nu pot să confirm sau să infirm această informație. Ah, încă ceva… Mare grijă la fotografiile făcute imediat ce ați ieşit din apă sau de la suprafața apei, imediat după scufundare. Designul este puțin nefericit pentru aceste scenarii, rămȃn picături pe lentilă, trebuie să fii foarte atent, să sufli sau să încerci să o ştergi cu ceva, altfel poți rata fotografii importante din viața ta.

Amintire Ratata

Rezoluția este bună, 12 mp, chiar dacă nu mai este chiar cel mai înalt standard actual. Sigur, în apa malaeziană mi-ar fi prins bine şi modul wide de la GoPro, dar fotografiile şi filmările ies bine, uşor corectate la contrast şi culoare (vechile obiceiuri sunt cu mine, am folosit GoPro Studio pentru post procesare 🙂 ).

Pe fond, am fost încȃntat de uşurința folosirii, de ecranul mare şi, mai ales, de capacitatea bateriei. WiFi-ul mi-a lipsit, dar am fost mult mai relaxat față de pregătirile şi modul de operare (settings, apăsat pe butoane) ale camerei rivale folosite pentru comparație. Bețele şi nenumăratele alte accesorii disponibile pentru GoPro nu mi-au lipsit, nu le folosesc.


This entry was posted in Diving and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + three =