Conversații utile în perioada asta – mărirea de salariu

Una dintre cele mai dificile conversații, pentru angajat sau manager, este mărirea salariului. Seful se gȃndeşte cu groază că va veni cineva să-i ceară o majorare, iar el n-are buget. Angajatul se tot foieşte, ar vrea bani mai mulți, dar nu e sigur cum va reacționa superiorul, nu îndrăzneşte să-şi ia inima în dinți. Toată lumea ştie că vremurile sunt grele, n-are acum nevoie să fie văzut ca un nerecunoscător, în condițiile în care sunt atȃția oameni pe drumuri. Cu atȃt mai greu este să obții ceva în plus, chiar de luna viitoare, bătutul cu pumnul în masă (birou), nici vorbă să fie o strategie de succes. Politicile de birou sunt întotdeauna o opțiune, dacă te pricepi la aşa ceva. Dar, dacă eşti aşa de bun la manevre corporatiste, de ce ai mai citi acest articol? 🙂

Cum poți fi (aproape) sigur că vei primi o mărire de salariu? Dacă vrei să fii realist, există o cale. Evident, trebuie să ai rezultate, atitudine, idei, spirit de echipă, lucruri ştiute, bla-bla-urile obişnuite. Cum aduci în concret ideea asta, să scapi şi de frămȃntări, şi de bȃrfele pustii de pe balcon? Cea mai bună tactică este să foloseşti momentul evaluării personale, de la final de an. Ai trecut în revistă activitatea, ai discutat calificativul pentru ce ai reuşit să realizezi, acum este timpul să te îngrijeşti de mărirea viitoare. “Îți multumesc pentru feedback si sprijinul acordat în anul care a trecut. Mai am o singură întrebare – legată de performanța mea”. Desigur, te rog – va zice şeful tău. “Ce ar trebui să fac pȃnă la evaluarea viitoare, pentru a mă asigura că voi primi un salariu mai mare? Vreau să am o contribuție excepțională, să fiu îndreptățit, pe merit, la o creştere.” În 99% din cazuri, şeful tău va fi încȃntat de responsabilitatea pe care o arăți şi îți va explica felul cum vede el activitatea “excepțională”. Notează sau reține corect aşteptările. Ai grijă să trimiți un email de sumarizare a întregii discuții, în care să prinzi şi definirea obiectivelor pentru o mărire de salariu. Nu e vorba despre un angajament de natură legală, însă, dacă lucrurile promise se vor întȃmpla, şeful se va simți obligat să-şi respecte cuvȃntul dat.

In sesiunile de coaching individual şi în cele cu echipele de management, aud destul de des situația intervalelor salariale fixe (“ranges” la companiile internaționale). Adică, pentru o anumită funcție, nu poți avea mai mult de X euro salariu lunar, oricȃt de mult te-ai strădui, “company policy”.  Limitarea este provocatoare, indiferent de poziția în care te găseşti. Strategia de obținere a unei măriri nu se schimbă fundamental. “Ce ar trebui să fac pentru a primi o avansare?” sau “Care sunt performanțele excepționale pe care trebuie să le obțin pentru a obține o primă substanțială?”

Mult succes!


This entry was posted in Coaching and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 5 = ten