Trauma post MBA (personal best avatar)

Foarte mulți dintre clienții cu care lucrez au absolvit un MBA, în Romȃnia sau pe alte meleaguri. Indiferent dacă de-abia au primit diploma, sau au trecut 5-10 ani de atunci, toți îsi amintesc cu plăcere de experiența grea dar plină de satisfacții. Aproape ciudat, se plȃng în timpul şcolii de weekend-uri pierdute şi de proiectele solicitante, apoi totul se transformă în ceva minunat. Unii chiar vorbesc despre “cea mai bună perioadă din viața de adult”şi suferă că s-a terminat. Care-i treaba, în afara mesajelor corecte politic şi cu iz de promovare comercială ale şcolilor de afaceri? Cred că o altă perspectivă poate fi manifestarea formei naturale a fiecăruia dintre noi, mai aproape de cine suntem, cu adevărat. Iată cȃteva puncte personale, observate şi la clienții de coaching, care țin de dezvoltare continuă şi de mecanisme psihologice, stimulate sau eliberate:

1)      La MBA nu există şefi, oameni care să-ți spună ce trebuie să faci şi să te oblige la lucruri care nu ți se potrivesc. Eşti liber să faci ce vrei, să înveți cȃt vrei şi cum crezi tu că este cel mai bine, să excelezi la materiile de interes şi să iei o notă mică la altele. Sigur, o să spuneți că e mult de învățat, că sunt examene cu date fixe şi proiecte cu deadline.  Desigur, realitatea este însă că nu eşti forțat, aproape toată lumea termină şcoala, indiferent de gradul de implicare. Întotdeauna vor fi premianți, şefii de promoție, masa de absolvenți şi cei din urmă. Pentru cei mai mulți, nota de absolvire nu este atȃt de importantă.

2)      La MBA te distrezi, îți activezi partea din tine care doreşte să se joace. E nevoie şi de asta, joaca să rămȃnă parte din viața noastră, indiferent dacă ai 20, 30 sau 50 de ani. Adulții tind să uite acest lucru, spun că nu mai sunt copii şi că nu e bine să se distreze fără constrȃngeri, ar fi un semn de neseriozitate, nepotrivit vȃrstei. Glumele între colegi se țin lanț şi în timpul cursurilor, apoi farse suprinzătoare în timpul şcolilor rezidențiale, călătorii şi ieşiri cu colegii-prieteni.

3)      La MBA relațiile interumane sunt curate, fară intrigi de birou sau interese ascunse. Te interesează omul de lȃngă tine, îl vezi aşa cum este, poate în cea mai bună formă a lui. Nu există ierarhii, nici cuțite în spate. Comunicările sunt directe, nu ți-e frică de interpretări sau de judecăți conservatoare. Dorința de sprijinire a celorlalți este mare, pentru şcoală, serviciu sau chiar în subiecte personale.

4)      La MBA creierul tău este pus la treabă, înveți tot timpul. După şocul inițial – creierul este neactivat – îți intri în ritm, proiectele şi examenele fac parte din viața ta şi te simți bine, stimulat intelectual. Simți că te dezvolți, devii mai activ şi mai atent, înțelegi mai mult din ce se întȃmplă în jurul tău. La final, cȃnd nu mai ai nimic de învățat, ți se pare că funcționezi fără sens, că viața bate pasul pe loc, simți că lȃncezeşti.

5)      La MBA ai speranță, un “combustibil” extrem de eficient şi motivant. Speri că la absolvire vei fi promovat, sau că îți vei conduce afacerile mai bine. Că vei avea un nou stil de viață. Poate că noi oportunități ți se vor deschide, statisticile confirmă ca justificată această speranță.  Fără această speranță de “mai bine”, activitățile de zi cu zi ți se par gri şi te macină, încetul cu încetul. Speranța este un ingredient care te face fericit, cȃnd speri, vizualizezi un viitor mai bun. Vizualizarea repetată şi actiunea decisivă fac lucrurile să se întȃmple.

Traumă post MBA, e un şoc? Absolvenții de psihologie ar zice că este dependența de endorfine, alții vorbesc despre neuroplasticitate, dar poate fi mai mult decȃt atȃt, nu e doar sevrajul chimic şi emoțional. E starea firească, cea mai bună, liber, creativ,  provocat să înveți, distracție, simți că te dezvolți şi ai impact. Altfel spus, e ca un avatar al tău, pe care îl cauți şi în care îți doreşti să te întorci. Cel mai bun. Unde te manifeşti, de fapt, aşa cum eşti.


This entry was posted in Coaching. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + = 10