Pasiunea şi recesiunea visurilor la serviciu

E un lucru complicat să trăiesti în mediul stresant, extrem de competitiv, pe care uneori  poate îl consideri nedrept, de la serviciu. E nevoie de multă energie pentru a face față, pentru a supraviețui, ore lungi la birou  (şi acasă, cu laptopul în poală, pe canapea), sacrificii, renunțări, cu puțin spațiu pentru a-ți urma pasiunea, a-ți trăi visul. Dar munca epuizantă nu este întotdeauna considerată grea, înjurată, văzută ca principala cauză a lipsei de satisfacție în viață. Ați auzit vreodată un antreprenor pur-sȃnge să se plȃngă din cauza orelor peste “program” sau care să-şi închidă telefonul mobil atunci cȃnd pleacă în vacanță? Desigur, nu sunt numai “patroni” pe lume. Dacă eşti angajat/ă ți s-a întȃmplat să fi trudit pe brȃnci cȃteva zile, într-un proiect important, lucrurile să fi ieşit extraordinar, iar sentimentul de reuşită să şteargă cu buretele toate eforturile făcute, să te simți minunat, să vrei să sărbătoreşti, deşi eşti rupt de oboseală?  Te consideri nefericit după ce ai muncit toată seara la ceva care te pasionează cu adevărat? Bucuria vine şi din urmărirea unei dorințe şi împlinirea acesteia.

Ce face diferența? Cu siguranță, pasiunea pentru activitatea respectivă, nu te stresează nimic şi eşti determinat atunci cȃnd simți că te împlineşti, că eşti mai aproape de ceea ce eşti tu cu adevărat, sau de ceea ce vrei să fii.

De cele mai multe ori, ne displace profund să facem ceva, sau chiar urȃm o activitate, pentru că nu se întȃmplă nimic altceva în viața noastră pentru care să merite să trăim. Foarte posibil ca serviciul actual să nu fie jobul de vis, pasiunea vieții, şi să fiți departe de idealul de realizare personală. Asta înseamnă că veți eşua în carieră, pentru că nu faceți cu pasiune ceea ce faceți? Discutabil, nu neapărat, poate chiar ar fi teribil ca în lumea asta să avem numai pictori, ecologişti, călugări, creatori de modă, bucătari, schiori, surferi sau yoghini. Oare trebuie să renunțați la tot, să faceți azi un triplu salt mortal şi să mergeți într-o cu totul altă direcție? “Am responsabilități, nu pot face asta familiei mele, e nevoie de siguranță financiară pe vremurile astea” – o să spuneți. De unde să găseşti extra impulsul, energia suplimentară cu care să poți face o schimbare? Poate fi copleşitor, spuneam mai devreme că e foarte stresantă şi simpla supraviețiuire în condițiile actuale, ce să mai vorbim despre o schimbare radicală.

OK, aceasta este o perspectivă. Cealaltă perspectivă: eşti captiv, la fel de prins în viața ta, atunci cȃnd tot ce faci este să munceşti pentru a produce bani, insatisfacția de a nu avea ceea ce îți doreşti, durerea neîmplinirii visului este la fel de consumatoare de energie ca şi atunci cȃnd nu ai banii. Am fost aici şi am decis că nu vreau să trăiesc aşa. Pierderea oportunității de a face ceva diferit şi “ce ar fi fost daca…?” vor deveni obsesia chinuitoare a întregii vieți.

Responsabilitatile nu  trebuie să fie o scuză pentru a renunța la visurile noastre. “Mi-aş dori sa fac asta, dar… copiii, rata la bancă, planuri de pensionare, etc”.  Nu sunt adeptul radicalismului “ori-ori”, iar învinovățirea copiilor sau familiei pentru nerealizarea visului nu cred că este justificată, să dai vina pe altcineva pentru sacrificiile pe care le faci este fugă de responsabilitate, lipsă de maturitate şi ambiție. Mai degrabă mascăm teama că nu suntem suficient de buni în ceea ce ne dorim sau visăm să facem, prea leneşi pentru a munci din greu, iar argumentele pe care le folosim sunt de tipul responsabilităților şi securității financiare. Nu suntem suficient de încrezători şi determinați.

Simplul fapt că visăm la ceva – să scriem o carte, să alergăm un maraton, să învățăm trei limbi străine, să intrăm la medicină, la 40 de ani, să devenim experți la Bruxelles – nu este suficient, este plină țara de visători şi de gură-cască, în aşteptarea unei pomeni nemaivăzute; e nevoie de un vis, un plan şi multă muncă. Oamenii de succes (care nu sunt nici geniali, nici moştenitorii unor averi fabuloase) au un vis, energia şi determinarea date de pasiune, un PLAN şi sunt dispuşi să muncească, şi 10 sau 20 de ani dacă este nevoie. Lucrurile de bază, nu este neapărat nevoie de sprijinul permanent al unui coach: “Visul meu este să… Mă pasionează subiectul şi îmi doresc foarte mult să… Ce mecanisme mă vor ajuta?… Ce acțiuni trebuie să fac?” . Oamenii pasionați se concentrează foarte bine pe ce îşi doresc să realizeze, îşi asumă responsabilitatea pentru actiunile lor, nu dau vina pe altii şi nu se smiorcăie. Sunt încrezători, caută tot timpul căi şi soluții pentru a ajunge la rezultat. Au curajul să spună că au greşit şi merg mai departe.

Cum te-ai intoarce acasă sau cum te-ai duce la serviciu, daca ai şti că acest efort este parte din planul tău pentru …? Să cȃştigi suficienți bani pentru a… Studiază, antrenează-te, în timp te vei apropia de visul tău. Nu vei compromite  securitatea familiei tale.

Atunci cȃnd te eliberezi de panică şi stres, cȃnd crezi că orice îți stă în putere (dacă eşti dispus să munceşti), toate celelalte lucruri încep să se îmbunătățească. Existența unei pasiuni şi a planului personal îti vor aduce fericire, ştii ce ai de făcut, nu trebuie să te mai consumi în legătură cu ce ai de făcut. Fericirea aduce succes. Poate că şefii sau prietenii te vor percepe ca pe “scufundătorul nebun”,  “ăla care se dă cu zmeul pe munte”, “psihologul dus cu pluta”, dar te vor respecta pentru că ai un țel, îți urmezi un vis si îndrăzneşti să faci lucrurile diferit, cu rezultate.

Patroni… checked. Angajați… checked. Nimic pentru manageri şi executivi? Încurajează-i pe ceilalți să-şi urmeze visurile, să aibă timp şi pentru pasiunile lor. Ce s-ar întȃmpla cu productivitatea dacă numai 25% dintre angajați ar veni fericiți la serviciu? Trebuie să răspȃndim această energie pozitivă prin care ne urmăm pasiunea. Oamenii pasionați au un entuziasm autentic – contagios -, au energie, angajament şi mȃndrie, autodisciplină şi dorința nebună de a reuşi.

Care e pasiunea ta? Promite-ți o schimbare pentru o viață cu care să fii mulțumit/ă.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 6 = zero