Provocarea “O zi la serviciu fără email”

Sigur, trăim vremuri conectate, ne place să avem control pe informație, să “fim la curent”, iar emailul este principala poarta de intrare a tot şi toate, sarcini, comenzi, invitații, feedback, speranțe de mai bine.  Clienții de coaching mi-au spus de multe ori şi că de-acolo vin toate nenorocirile, “hoțul de timp” îşi face simțită prezența, de aici vin toate deturnările de la prioritățile individuale şi sistemele de lucru considerate esențiale, “apa sfințită” a time managementului.

Si-atunci, ce e de făcut? Nu poți rezolva problemele cu acelaşi tip de gȃndire care le-a generat, e un dicton celebru. Incearcă ore fără email, sau chiar o zi întreagă fără să dechizi  Outlook-ul sau orice alt sistem electronic pe care îl foloseşti.  O să-mi sară în cap managerii, clienți sau prieteni, cum că se pierde business, trebuie să fii acolo imediat, să rezolvi problemele, să te implici în tot. Dragi oameni de afaceri, această gȃndire este aproape guvernamentală, într-un sens rău. La fel cum unicele strategii de dezvoltare se bazează pe reducerea costurilor, aşa este şi percepția că rolul unui manager sau angajat expert este să rezolve probleme, pompierul de serviciu. Dimpotrivă, o mare parte din timp ar trebui alocată dezvoltării de oportunități, înțelegerii pieței, creşterii afacerii şi a oamenilor. E adevărat, partea asta e mai dificilă, nu e pentru oricine, e mult mai uşor să fii vătaf, sergent sau evaluator al greşelilor – altora.

Deci, ca să ne întoarcem la oile noastre, ce se poate face într-o zi fără email? Deschid eu lista, comentariile voastre sunt binevenite, cu idei şi completări. Lucrul cu planurile importante, strategii analize cheie, cu atenție sporită, fără perturbări. Pe documente Word/Excel şi/sau discutii cu colegii. Întȃlniri cu clienții sau partenerii. Relaxare, la prȃnz, la soare. Sprijinirea unui coleg sau subordonat. Citit reviste de specialitate, pentru informare sau generarea de idei proaspete. Hărți strategice de avans în proiecte. Cercetări de piată sau interne, de tip focus group. Reflecție şi conştientizare. Încărcat bateriile. Repetat prezentări. Curățenie pe birou şi în dulap.

Dacă vrei să încerci, probabil că o să te doară, nu-i uşor, am mai primit acest feedback. Nu ceda uşor, vei vedea rezultatele. Clienți care au încercat acest sistem (aproximativ o treime din ei), o zi pe lună plus cel puțin trei ore fără email în fiecare zi, au creat spațiu pentru idei frumoase, spun că înțeleg altfel ziua de lucru şi au început să se simtă “în control” pe propriul timp, cu creşterea performanței, pe termen lung.

Te rog să completezi cu idei, la comentarii. Apoi, autorul comentariului cel mai interesant legat de ce s-a intȃmplat într-o astfel de zi, email free, primeşte din partea mea două sesiuni de coaching, pe o temă la alegere. Succes şi inspirație!


This entry was posted in Coaching and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + 8 =