PADI aduce modificări celei mai populare certificări – Open Water Diver

Embleme PADI InstructorCa instructor profesionist de scufundări, auzisem că vin schimbări în protocoalele de antrenament şi certificare, dar nu ştiam ce se modifică, eram foarte curios să văd ce poate fi nou la cel mai popular curs, cu o rată extraordinară de siguranță. PADI a început să anunțe elementele noi, materialele de curs se schimbă în vara anului 2014 (pentru non SUA), iar exerciții pot fi făcute din orice moment, cu asistența unui instructor certificat. Nu e vorba de o revoluție, sunt cȃteva cuvinte şi simulări noi, ce vor duce la mai multă încredere şi bune obiceiuri.

Cel mai mult îmi place ideea de scufundări aproape fără intervenția instructorului, la finalul orelor de piscină şi de mare. După ce parcurg teoria şi cele mai multe exerciții, în ultima sesiune, cursanții îşi planifică singuri scufundarea, sub supravegherea instructorului, se echipează şi intră în apă. Instructorul observă perechea/perechile de cursanți şi intervine numai în situațiile care ar putea fi periculoase.  Aparent, nu e cine ştie ce, însă cred că acest exercițiu va avea un impact mare în creşterea încrederii şi colaborarea dintre scadandri (buddy system).

          Tot la piscină (confined water), vor fi introduse mai multe exercitii pentru flotabilitate (buoyancy),  aruncarea greutăților ca procedură de urgență –făcută real, nu doar simulată, şi rezolvarea unei situații greu de întȃlnit, dar nu imposibil, desprinderea benzii care ține butelia în vesta BCD. Pentru scufundările la mare, apare un element noutate în cursul Open Water, extrem de util şi atractiv pentru participanți, umflarea unui dispozitiv de semnalizare, pentru a-ți marca prezența şi/sau începerea ieşirii la suprafață.

PozaAglomeratieMareDiving

Foarte bune îmbunătățirile, le recomand şi celor care deja au obținut brevetul de scafandru, dar nu au avut ocazia să exerseze aceste abilități. De altfel, în decembrie, după apariția video-urilor destinate instructorilor, voi organiza o sesiune refresh pentru toți cei care vor să facă un antrenament la piscină, noile exerciții vor fi incluse.


This entry was posted in Diving and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 6 = one