Mihaela Berciu – despre MBA cu stil, între Bucureşti şi Londra

Mihaela a făcut un MBA şi profesează în design şi fashion. Sau mai întȃi a fost invers. Sau cum era?

E mai complicată povestea, dar ne-a desluşit-o în timpul unui interviu. În 1992 a terminat la Londra cursurile American International University, fashion design şi design interior – a doua specializare. Apoi şi-a dat seama că vrea o înțelegere mai bună a pieței şi conducerii afacerilor, aşa că s-a înscris la un MBA, la aceeaşi universitate.

Suflet de artist, dar se pricepea la cifre, pe baza pregătirii temeinice din țară din liceu şi pentru bacalaureat J, aşa că a absolvit cu brio MBA-ul, iar dizertația finală a fost una de finanțist adevărat, stabilirea prețului acțiunilor unei companii interesate de bursă, IPO.

Îmi plăcea ce am studiat, chiar am lucrat vreo şase luni la Coopers and Lybrand (PWC), însă mi-am dat seama că nu era direcția pe care vreau să o iau, nu sunt genul care să lucreze într-o corporație, mi-am dorit să am afacerea proprie, să mă dezvolt şi să înțeleg ce înseamnă antreprenoriatul.” – spune Mihaela. A înființat o companie de mobilă cu ştaif, a făcut design şi producție, apoi a iesit din business pentru a se dedica familiei şi creşterii copiilor.

Iar la Londra, pentru alte cursuri din domeniul imaginii şi modei, apoi a  colaborat cu mai multe reviste şi designeri importanți, în cele din urmă a decis să înceapă un alt proiect, imaginea profesională şi consultant de stil în afaceri.

“În Romȃnia este împămȃntenită ideea că nu contează cum arăți, ci doar ceea ce spui, şi nu este deloc aşa; ținuta şi felul în care te prezinți, nu trebuie neapărat să ai corp de manechin, ținuta, îngrijirea personală, body language, tot ce ține de comunicare, sunt foarte importante. Îmi amintesc de un episod din Romȃnia, eu am schimbat sucursala băncii pentru că persoana care se ocupa de mine îmi dădea o stare de nesigurantă, credeam că îmi va greşi tranzacțiile. Domnişoara arăta ca şi cum ar fi venit direct de la club, unghiile de 10 cm, de fiecare dată îmi era teamă să nu atingă tastele greşit, să ajung să fac nişte transferuri pe care nu mi le doream”.

Apelează des la informațiile de la MBA şi experiența de business, atunci cȃnd vorbeşte cu clienții ei, în special directori din zona financiară sau avocați. “Reuşesc să citesc audiența şi ştiu cȃnd să am o abordare sau alta, în contextul evoluției pieței şi a companiei, cȃnd să le arăt că stiu despre business şi cȃnd să-i las să mă învețe.“

În 2010 s-a stabilit la Londra, de unde călătoreşte în Romȃnia şi în alte țări, atunci cȃnd are angajamente pentru seminarii sau consultanță individuală. Pȃnă vara trecută lucra mai mult în Romȃnia, acum business-ul internațional are deja o pondere mai mare în cifra de afaceri a companiei sale.

I-a folosit MBA-ul în business? “Teoria e teorie şi practica e practică. Cel mai important lucru din timpul MBA-ului este contactul cu oameni deştepți şi importanți. Unul dintre foştii colegi este ministru în Tailanda, altul conduce un lanț de hoteluri în China şi urmează să se extindă în Africa. MBA-ul trebuie făcut serios, la o şcoală bună, nu doar de dragul de a-l face,  trei litere la finalul numelui pe cartea de vizită, chiar merită facut acel MBA care ți se potriveşte şi te ajută să te dezvolți.”

Revenim într-un alt post cu părerea Mihaelei despre ținuta din business-ul romȃnesc. Mihaela este si autor de carte.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mihaela Berciu – despre MBA cu stil, între Bucureşti şi Londra

  1. Pingback: Cȃt de bine se îmbracă romȃnii din business? | BlogulMBA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 4 = twenty