Michelle Dietrich, un american cu MBA făcut în România

Am tot scris despre români care pleacă în străinătate pentru a face un MBA, e o tendintă aproape firească. Dar ce ziceţi de un american care face studii MBA în România, e posibil aşa ceva? De ce nu? Michelle Dietrich, o persoană cunoscută celor care se ocupă de fitness şi de propria condiţie fizică, director general WordClass, este unul dintre puţinii străini care au ales o şcoală de business din România, pe care a urmat-o în timpul relocării pe meleaguri dâmboviţene.

BloggerMBA: Care este povestea ta? Ce te-a adus in Romania?

Michelle: “Aventura” mea in Europa de Est a inceput in 1995, in momentul in care am decis sa ma mut in Polonia si sa lucrez pentru World Class, inca de la deschiderea primului club din aceasta tara. In anul 2001 mi s-a propus sa preiau afacerile din Romania, care se aflau tot in faza de inceput. Fiind nascuta si crescuta in Statele Unite, chiar cred ca aceasta este misiunea mea din punct de vedere profesional – sa fiu un adevarat pionier al fitness-ului si sa contribui la dezvoltarea acestei industrii oriunde in lume.

BloggerMBA: Ce stiai atunci depre Romania, despre localnici si depre particularitatile mediului de afaceri romanesc?

Michelle: Am observat caracteristicile romanilor si ale afacerilor din aceasta tara, atat in comparatie cu Statele Unite, cat si cu Polonia. Chiar daca Romania a avut un start mai lent la inceputul anilor `90, a facut un salt impresionant in scurt timp si a trecut peste cateva etape, ceea ce denota dorinta de a progresa. In ceea ce-i priveste pe romani, acestia sunt de cele mai multe ori firi vesele, cu atitudine pozitiva, iar asta se vede cel mai bine la locul de munca. Companiile, si implicit angajatii, lucreaza din greu, si destul de eficient, pentru a razbi si a duce afacerea la un nivel superior. Exista, insa, anumite probleme care tin de transparenta in afaceri, insa observ ca acestea incep sa dispara odata cu implementarea unor standarde si reguli in activitatea companiilor.

BloggerMBA: Ce ai descoperit acum ca este adevarat?

Michelle: Bineinteles ca, de cele mai multe ori, practica este diferita de teorie. Acesta este si motivul pentru care, unul dinte aspectele pe care le apreciez cel mai mult la programul de MBA dezvoltat de Tiffin University, este acela ca nu citim doar teorie, ci ne indreptam atentia cu precadere catre studii de caz si modul in care pot fi aplicate pe plan local.

BloggerMBA: Cand si de ce ai decis sa te inscrii in cadrul unui program de MBA? Ce asteptari aveai?

Michelle: Initial am inceput sa caut cursuri de finante insa, in perioada de cercetare a ofertei, am primit o recomandare sa ma uit peste ceea ce propune MBA-ul celor de la Tiffin University. Am realizat imediat ca acest program mi-ar aduce numeroase avantaje si informatii care le depaseau cu mult pe cele de finante de care aveam nevoie initial. In plus, fiind cetatean american in Romania, nu puteam gasi o combinatie mai buna decat un MBA gandit si structurat de profesori americani la care participa romani.

BloggerMBA: Cum ai ales cel mai bun program pentru tine?

Michelle: Am analizat si alte programe, insa Tiffin University imi oferea, de departe, cele mai multe beneficii pentru ceea ce doream sa obtin la final. Un plus a fost si faptul ca programul este acreditat atat de catre europeni, cat si de americani.

BloggerMBA: Cum ai privit anii de curs dupa absolvire? O  scoala de business sau una in care invatai cum sa abordezi afacerile in Romania?

Michelle: Pot sa spun ambele?! Daca ar fi sa aleg o singura varianta de raspuns, as spune ca, dupa 10 ani de prezenta in Romania, Universitatea Tiffin a reusit sa-si adapteze cursurile pe situatiile care pot sa apara pe plan local. Se pune un accent deosebit pe modele globale, iar provocarea pentru student este aceea de a le aplica pentru companiile si industriile din Romania.

BloggerMBA: Simti ca a meritat aceasta experienta?

Michelle: Nici nu as putea sa-ti zic de cate ori mergeam luni dimineata la birou, dupa un week-end plin de cursuri, cu energia faptului ca stiam cum sa rezolv problemele cu care ma confruntam, dar si dorinta de a testa si implementa noi solutii. Fara acest program, cred ca in zilele mele de luni as fi continuat sa muncesc, sa gandesc si sa-mi consiliez echipa in concordanta cu ceea ce se face de obicei.

[nggallery id=3]

BloggerMBA: Ce parere ai despre colegii tai romani? Cum au primit venirea ta? Ce ai invatat de la ei si ce ti-a fost dificil sa intelegi in ceea ce priveste felul in care inteleg ei sa faca afaceri? Ai avut parte de moment amuzante, in stil specific romanesc?

Michelle: Am avut parte de o primire buna din partea colegilor si a intregii mele echipe. Trebuie sa amintesc faptul ca, in cadrul MBA-ului, una dintre temele finale a fost sa concepem un plan de marketing pentru un anumit produs sau serviciu. Echipa din care faceam parte a decis sa faca un plan care poate fi aplicat in realitate si care sa fie folositor si programului de MBA, asa ca am realizat conceptul unui Business Networking Club pe care l-am numit Tiffin University Business Club (TUBC). De fapt, am insistat mult pentru implementarea acestei initiative pentru ca un club care nu functioneaza doar pe principiile unui Alumni Club ci a unei retele de afaceri, pastreaza mai bine legatura dintre cursantii actuali si absolventi, iar noi, la randul nostru, ii putem pune in legatura cu alti actori importanti din mediul de business romanesc. Proiectul a fost un veritabil succes, astfel ca directorii Universitatii Tiffin  si colegii nostri ne-au cerut sa-l implementam. Am lansat TUBC in anul 2007, iar eu am fost presedintele clubului pana la plecarea mea in Polonia, in luna ianuarie. Sunt peste 40 de membri fondatori, 40 membri si 10 membri de onoare (proprietarul si profesorii universitatii).

Deseori am observat diferente in ceea ce priveste stilul cursurilor in Romania. Romanii sunt firi sociabile, iar discutiile si proiectele devin foarte animate. Momentele amuzante erau atunci cand profesorii ma tratau ca pe un student roman. Chiar si pronuntia mea era de multe ori cea din limba romana.

BloggerMBA: Care este cheia succesului in Romania? Ce aspecte ar putea sa imbunatateasca managerii romani?

Michelle: I-as sfatui sa adopte o abordare naturala si sa tina la principiile lor. Imi place sa privesc aceste aspecte in termeni specifici managementului holistic – ceea ce presupune nu doar o privire de ansamblu, ci si mult suflet pus in afacerile pe care le conduc. Cu cat mai multi manageri vor intelege si vor implementa asta, cu atat vor exista ma multe imbunatatiri.

BloggerMBA: Conduci o afacere in domeniul sportului. Exista vreo legatura intre succesul in afaceri si sport?

Michelle: World Class e o companie internationala – o companie suedeza care lucreaza cu multe hoteluri de cinci stele cu prezentata internationala, asa ca trebuie sa ne aliniem standardelor si strategiilor de afceri impuse de brand-uri de top, care sa duca in cele din urma la profitabilitate. Lucrand in zona serviciilor de multi ani, consider ca managementul unui club de fitness, la fel ca orice alta afacere din domeniul serviciilor , este cheia spre succes.

BloggerMBA: Ce ai spune unei femei de afaceri din America, care incearca sa gasesca o modalitate de a supravietui si a avea succes in mediul de afaceri romanesc?

Michelle: Este esential sa existe un echilibru intre munca si competia intr-o societate dominate de barbati si iscusinta de a sti sa alegi momentul potrivit pentru a-ti folosi si abilitatile soft. Repet, sunt adepta stilului de managemet holistic.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ seven = 10