Lecția ungurească de civilizație la ştrand

Să facem o inventariere rapidă. Deci :), turcii şi grecii “ne fac” rău la turismul estival, bulgarii au accelerat şi ei în ultimii ani. Austriecii şi bulgarii ne iau schiorii. Mai nou, ungurii ne iau pensionarii, familiştii interesați de ape termale şi toți cei în căutarea unor ştranduri civilizate. Iar noi cu ce rămȃnem, cu frunza?

Puțini sunt romȃnii care se mai gȃndesc să meargă frumos la ştrand pentru un moment de relaxare şi răcorire estivală în condiții civilizate. “O să găsesc loc? Oare e curată apa? Cȃt e o bere, plus un cȃrnat la chiflă?” Cred că astea sunt îngrijorările găştilor de liceeni sau de vecini de la bloc, ale familiştilor cu copiii cuprinşi de un colac rățuşcă sau ale fetelor în pantaloni foarte scurți, grăbite să-l cunoască pe “Giani din Drumu’ Taberei”. Merg cu turma la ştrandul de cartier, pentru că nu au o altă opțiune, sau cel puțin aşa cred ei.

Acum cȃțiva ani am încercat şi pseudobazele termale de la Băile Felix, mi s-a făcut greață, am fost profund dezamăgit de condiția bazinelor, a opțiunilor de cazare şi a grijii pentru curățenie şi civilizație. Lume multă, popor grămadă, fără duşul obligatoriu, gălăgie şi încrȃncenare generală, ospătari neatenți şi puşi pe smecherii. Desigur, nu lipseau nici duduile sau “duduii” care stau cu orele în bazin, cu scopul de a slăbi, că aşa au auzit ei la televizor. 🙂

Puțin mai la vest, probabil pe aceleaşi izvoare termale (să mă ierte specialiştii geologi/hidrologi dacă nu ştiu exact harta apelor subterane), vin bazele ungureşti. “Occident!” – cum se spunea pe vremuri în semn de apreciere pentru tot ceea ce nu se găsea în Romȃnia. De cȃțiva ani mergem cel puțin cȃteva zile pe an la Mako, la vreo 20 de kilometri de Nădlac, unde găseşti un ştrand comunal de excepție, bazine distractive, cu valuri, bazin de inițiere pentru înot şi chiar o piscină olimpică. OK, acum e închis bazinul olimpic, ungurii din Mako au făcut rost de o finanțare europeană, amenajează un super complex, gen aqua park termal, ar trebui să fie gata în toamnă şi, nu ştiu de ce, cred că va fi gata la timp.

[nggallery id=7]

Dacă bazinul olimpic era închis, ne-am mutat 50 de km, la Oroshaza, un loc aerisit, curat, cu multă grijă la detalii, personal prietenos, găseşti şi vorbitori de limba romȃnă, în cazul în care ai nevoie. Cam aşa arată strandul, nu e rău deloc, nu ştiu să fie pe undeva în Romȃnia o bază de agreement la nivelul ăsta.

[nggallery id=8]

Nu am fost personal, dar am auzit numai lucruri bune despre Hungaro Spa, de altfel, în perioada asta, puteți vedea şi reclama pe posturile de ştiri romȃneşti, de unde trag concluzia că îi interesează şi romȃnii care nu locuiesc în zona Timişoara-Arad-Oradea, deja buni cunoscători ai ofertei de la vecini, clienți fidelizați.

Toată regiunea ungurească este împȃnzită de “Furdo”-uri, băi termale, condițiile sunt civilizate, iar romȃnii sunt tot mai mulți. Cele mai multe baze au accesat fonduri europene pentru dezvoltare, iar rezultatele se văd, lucrările sunt avansate sau chiar terminate. Cum dracu’ ei reuşesc să absoarbă banii şi să se vadă rezultatele, iar noi să batem pasul pe loc şi sa ne scăldăm în ineficiență?

Mă uimeşte de fiecare dată, într-un sens bun, spiritul viu de comunitate locală, deschisă să primească străini, desigur, şi să facă bani la bugetul local. De altfel, cred că acționarii majoritari sau administratorii sunt reprezentanții primăriei sau ai unor instituții publice locale, foarte implicați în creşterea calității vieții plătitorilor de impozite.

O singură problemă văd, ce puțin pentru cei care locuiesc în sudul Romȃniei: drumul de la Bucureşti la Arad durează 12-14 ore, un adevărat baraj al infrastructurii romȃneşti, încă o lovitură data celor care ar vrea să se simtă bine, la alții.

Aştept cu mare interes comentariile celor care pot propune destinații similare, romȃneşti sau apropiate Romȃniei.


This entry was posted in Fun and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 5 = ten