Iubito, TARGET zice că ai putea fi gravidă :)

Super retailerul american face datamining la maxim, colectează obiceiuri de consum, pune datele cap la cap, şi apoi îşi targetează clienții cu oferte potrivite momentului sau care ar putea prezice dorințe sau nevoi viitoare. Cum funcționează? De exemplu, dacă ai schimbat săpunul sau loțiunea, spre cele mai puțin agresive,  cumperi suplimente de zinc şi magneziu, plus o geantă mai mare, probabilitatea de a avea o clientă însărcinată este de 87%. Un marketer adevărat vede o oportunitate în acest comportament, e timpul să-i trimită emailuri şi broşuri despre camera copilului, hăinuțe şi scutece. Dacă analistul datamining observă cumpărarea unor haine roz, în funcție de filtrele pe part number, desigur, sunt şanse mari ca viitorul copil să fie fetiță, deci poți să trimiți oferte de păpuşele Barbie şi alte lucruri care îi trebuie tinerei domnişoare. Ca o paranteză, zic “îi trebuie” pe baza experienței cu sexul frumos, cu o înclinație mare spre shopping, niciodată nu e prea devreme să înveți cuvintele potrivite pentru a obține lucrurile pe care ți le doreşti, o pereche de pantofi, o poşetă, o brățară sau alte accesorii “absolut necesare”.

Dar nu e totul roz, se mai întȃmplă şi accidente, situații nefericite de customer service, precum cel descris de Forbes, legat de o comunicare promoțională îndreptată spre o adolescentă intrată, pe bună dreptate, în cercul potențialilor clienți de scutece pentru copii.

Pentru a maximiza oportunitățile cross selling, Target are pentru clienti un ID Number, legat de cartea de credit, numele, adresa şi istoria cumpărăturilor.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 3 = nine