Întrebări frecvente despre diving

Ce înseamnă un instructor privat, în regim VIP?

Toate cursurile recreaționale PADI pot fi organizate sub îndrumarea directă a unui instructor certificat. Acesta va discuta programul împreună cu tine şi este disponibil pentru consultări şi pregătirea examenelor. În apă, pentru cursurile de inițiere (adulți sau copii), vei fi împreună cu el, instructor plus maxim două persoane. Dacă eşti deja certificat/ă şi vrei un upgrade sau scufundări doar pentru distracție şi mai multă experiență, instructorul este la dispoziția ta şi a grupului tău de prieteni. Vei primi sfaturi personalizate despre cum poți să “te dai” mai bine, în condiții de sigurantă şi satisfacție maximă.

Unde sunt organizate cursurile şi excursiile de scufundări?

De obicei, vara este dedicată Marii Negre şi Mării Egee (Thassos), în apropiere de Romȃnia. Pentru celelalte perioade, excursiile de pȃnă acum au fost organizate în Thailanda, Egipt, Iordania,  Bali, Malaezia şi Maldive. Vrei să mergi într-o altă destinație pentru scufundări şi ți-ar prinde bine un instructor privat? Orice este posibil. Trimite-ne un mesaj şi continuăm discuția.

Scufundari Maldive

Ce înseamnă scufundare recreațională (recreational diving) ?

Pe scurt, înseamnă o scufundare pentru a te simți bine, pentru a vedea locuri interesante, fără efort, folosind echipamentul standard de scufundare. Să te bucuri de ceea ce faci. În mod obişnuit, o scufundare recreațională este la o adȃncime între 10 şi 20 de metri, în funcție de locație, pregătirea/certificarea şi limitele fiecărui scafandru.  Există şi scufundări tehnice sau cele comerciale, în condiții de pregătire specifică, la adȃncimi mai mari, uneori dificile, cu respectarea unor proceduri suplimentare

Diving 2Cine poate să se scufunde ? Există limite de vȃrstă ?

Primele scufundări pot fi făcute de la 8 ani, sunt programe pentru copii, Bubblemaker şi PADI SEAL. Un exemplu personal, fiica mea s-a certificat Junior Open Water de la vȃrsta de 10 ani, s-a descurcat bine fizic şi psihologic. Nu există limită superioară de vȃrstă, importantă este starea de sănătate. Înainte de a începe scufundările, participanții la cursuri sau la «fun-dives» completează un formular medical, o declarație despre posibilele probleme, prezente sau din trecut. Această activitate nu este recomandată celor cu afecțiuni respiratorii, ORL, cardiace, diabet, nici femeilor gravide – lista incompatibilităților este mai lungă.   PADI lucrează permanent cu echipe de medici şi cercetători, analizează  şi actualizează procedurile/standardele de cȃte ori este nevoie.

 Scufundările sunt sigure ?

Da. Desigur că nu există nicio activitate 100% lipsită de riscuri; accidentele sau incidentele la diving sunt extrem de rare. Există proceduri şi regulamente cu privire la echipament, alegerea unui loc pentru scufundare, în funcție de condițiile meteo, nivelul de experiență şi certificare a scafandrilor, proceduri de siguranță în apă, care se învață şi se repetă, ghizii (divemaster) şi instructorii sunt pregătiți pentru a preveni sau rezolva cele mai multe situații neplăcute, inclusiv pentru acordarea primului ajutor. La cursuri, numărul de scafandri  per instructor este limitat, pentru o supraveghere directă, iar acesta poate oricȃnd să apeleze la ajutorului unui asistent certificat.

Fun diving

Fun diving

Riscurile cresc mai ales atunci cȃnd scafandrii nu respectă procedurile de bază, nu sunt apți în ziua respectivă (bolnavi, obosiți, în stare de ebrietate etc) sau fac acte necugetate, vor să fie eroi :(.

Ce drepturi îmi dă certificarea PADI Open Water (brevetul OW) ?

Scafandrul care a absolvit cu succes acest curs poate să se scufunde oriunde în lume, fară să fie nevoie de prezența unui instructor (sau divemaster). De cele mai multe ori, organizatorii de excursii cer ca nivelul minim al participanților să fie PADI Open Water (sau echivalent, de la alte organizații de certificare).  Limita de adȃncime pentru adulți este de 18 metri. Pentru adȃncimi mai mari, scafandrii trebuie să urmeze cursurile Advanced Open Water sau specializări suplimentare.

Cum se desfăşoară un curs PADI Open Water ?

Cursul are trei componente : primele lecții «confined water» (piscină sau într-un loc cu condiții asemănătoare), teorie şi scufundări la mare.  Tipic, un astfel de curs durează 4-5 zile, 2-3 ore în fiecare zi. Nu este nevoie ca scufundările la mare să aibă loc imediat după terminarea lecțiilor la piscină şi susținerea examenului de verificare a cunoştințelor.  Fiecare scufundare începe cu un instructaj şi se termină cu debrief. Adȃncimea şi complexitatea exercițiilor cresc treptat, pentru siguranța participanților şi însuşirea abilitaților într-o manieră plăcută. In regim de grup sau privat.

Este nevoie să am propriul echipament ?

Cei mai mulți instructori includ în prețul cursului Open Water închirierea costumului şi a echipamentelor folosite. După obținerea certificatului, ia decizia cumpărării sau închirierii în funcție de ce vrei să faci mai departe, de cȃte ori te vei scufunda şi unde. E ca la ski, cumperi sau închiriezi? Evident, atunci cȃnd ai propriul echipament, costumul sau vizorul îți vor veni mai bine, vei şti exact cum funcționează un anumit dispozitiv, ştii pe ce te bazezi.

 Trebuie să ştiu să înot ?

Foarte recomandat, dar nu obligatoriu. PADI menționează că fiecare cursant Open Water trebuie să demonstreze confortul în apă, prin parcurgerea unei distanțe de 300 de metri snorkelling sau 200 de metri înot, fară oprire.

 Cȃt costă cursul PADI Open Water?

Între 350 şi 450 de euro. Nu există criterii fixe, dar pretul depinde de numărul de participanți, uzura echipamentelor folosite şi locul de scufundare. Dacă primele lecții se desfăşoară la piscina unui club sau hotel, tariful este mai mare, trebuie luata în calcul taxa de intrare. De asemenea, scufundările open water făcute de pe barcă sunt mai scumpe decȃt cele «shore diving» – intrare de pe plajă.

Ce înseamnă « scufundarea cu Nitrox » ?

Probabil că ați văzut sau auzit scafandri care «se scufundă cu butelii Nitrox ». De fapt, termenul complet este Enriched Air – Nitrox.  Scafandrii certificați Nitrox pot să stea mai mult sub apă fără să atingă limitele de decompresie. De exemplu, un scafandru care se scufundă cu aer normal poate să rămȃnă la o adȃncime de 18 metri timp de 56 de minute, iar cu EAN32 95 de minute.

Mecanismul e simplu. Aerul pe care îl respirăm normal, la suprafață, dar şi sub apă, conține 21% oxigen, restul este azot. Buteliile încărcate cu «Nitrox» conțin mai mult oxigen, de obicei 32 sau 36%. EAN32 – din exemplul de mai sus –  înseamnă 32% oxigen. Cu cȃt respirăm sub apă mai puțin azot, cu atȃt mai bine, prelungim durata scufundării. Vei simți diferența surplusului de oxigen mai ales atunci cȃnd faci scufundări repetitive.  Este un training special pentru a folosi aer îmbogățit, îl putem face împreună.

 Unde găsesc mai multe informații despre scufundări, echipament şi procesul de certificare PADI ?

Îți recomand să vizitezi www.padi.com sau scrie-mi, foloseşte formularul de contact.

Care este diferenta dintre un instructor si un Divemaster?

Instructorul poate sa organizeze cursuri si sa emita brevete de scafandri, inclusiv pentru divemaster (primul nivel profesional). Pe de alta parte, in vorbe simple, un divemaster este ghid de scufundari, are dreptul sa insoteasca in mare scafandrii deja certificati si sa participe, in calitate de asistent, la cursurile sustinute de instructor.

Ape limpezi !

Security Code:
security code
Please enter the security code:

Submit


This entry was posted in Diving, Fun and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + = 7