Cum să pui o întrebare bună (de coaching)?

Ce ṣi cum să întreb? – aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale coachilor la început de drum (ṣi nu numai). Verbalizată sau nu, poate şi pentru tine, întrebarea „din spate” este, de fapt, „Ce o să fac într-o sesiune de coaching dacă nu o să ṣtiu ce să spun sau ce să îmi întreb clientul?”

Pe scurt, răspunsul este „Ascultă!”. Ȋnainte de a te preocupa cum să pui o întrebare deşteaptă :), care să te pună într-o lumină favorabilă (satisfacerea ego-ului), fii cu clientul tău, ascultă-l, cu interes şi curiozitate. La şcoala de coaching, studenții aproape că dau ochii peste cap şi se amuză temător atunci când aud răspunsul “Ascultă şi vei şti ce să spui!”. Nu e nevoie să te îngrijorezi prea tare, e ceva obişnuit, utilitatea acestui principiu apare odată cu practica, mai devreme sau mai târziu vei şti ce înseamnă prezența şi cum să ai o conversație naturală, nu una încorsetată şi cu exces de “proces de coaching”. Tot la şcoală te învață trucuri de ascultare activă pe care să te concentrezi, neapărat contact vizual permanent, dă din cap ca şi cum ai întelege, încurajează clientul cu mici mormăieli sau onomatopee personale. Prea multe lucruri de care să ai grijă, toate acestea sunt distrageri în calea conectării şi ascultării “pe bune”.

Aş putea să mă opresc aici, asta-i tot. Bonus pentru cei care vor să devină mai buni, coachi, manageri sau parteneri de conversație, iată câteva idei, mai specifice, pot aduce o mare diferență în viață.

1)      Pune întrebarea, direct, fără explicații, sau îndulciri inutile. Exact ca într-un film de acțiune, care începe imediat cu secvențele dinamice. Ȋn doar 5-10 secunde ajungi în mijlocul lucrurilor, nu este nevoie de conversații despre vreme, echipa de fotbal sau şcoala copilului. N-aş vrea să înțelegi că sunt o brută pragmatică şi nepăsătoare. Sunt un mare fan al conectării personale (şi în coaching), însă celebrul “small talk” are rolul său, e util atunci când vrem să reluăm legătura, să stabilim contactul de la om la om sau să creştem încrederea. E nevoie de fiecare data? Foarte probabil, nu. E doar o amânare şi pierdere de timp. Sau poate lipsa de încredere a coachului/managerului. Pentru cei care simt nevoia unei mici introduceri, conversația de început poate fi în jurul progresului înregistrat sau a lucrurilor învățate/experimentate de la ultima întâlnire. La momentul potrivit, întreabă ce-ți vine să întrebi, nu e nevoie să semnalizezi sau să foloseşti formule corecte politic (“Doar din curiozitate…”, “N-aş vrea să mă înțelegi greşit sau să te superi pe mine, dar”… etc). E suficient să fie o întrebare de folos, care să deschidă uşi utile dezvoltării prin coaching. Iată două exemple: “Care-i adevărata miză pentru tine?” Sau “Care-i provocarea la care (tu) cauți un răspuns?”.

2)      Pune o singură întrebare, aşteaptă şi ascultă răspunsul. E ok dacă urmează o pauză de 5-10 secunde, sau chiar mai mult. Un coach bun este confortabil cu tăcerea clientului, nu trebuie să umpli cu vorbele tale orice secundă de linişte. [Pentru avansați – nici măcar cu gândurile tale, doar fii acolo şi ascultă]. De cele mai multe ori, aceasta este zona profundă din care vin răspunsurile cu sens, conştientizarea sau cele mai bune planuri de actiune. Răbdare, încetineşte puțin ritmul.

3)      Ai grijă să pui o întrebare, nu o recomandare ascunsă. Coachii începători sau managerii care aduc abordarea de coaching în viața lor şi a echipei, cad frecevent victime acestei ispite. Știi tu, pseudoîntrebarea care începe cu “N-ar fi bine să…?” sau cea retorică “Oare ai luat în calcul şi…?”

N-are rost să te întrebi dacă (oare) este pregătit clientul tău pentru o abordare directă şi curajoasă, gândeşte-te cum îi eşti cel mai de folos. Mult succes!

Vrei mai mult sprijin pentru dezvoltarea abilităților de coach sau chiar certificarea ICF? Te aştept la grupa de mentorat în coaching (20-21 iunie), la programul de introducere pentru manageri  “Cum să faci coaching în doar 15 minute” (31 mai)  sau trimite-mi un mesaj, să discutăm despre abordarea care ți se potriveşte cel mai bine.


This entry was posted in Coaching and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− three = 4