În căutarea atitudinii de vară

Cȃtă nevoie avem de vară şi de atitudinea fericită, lipsită de griji, zȃmbitoare, din lunile de vară… Unii dintre noi au nevoie de un reset salvator periodic, oferit brutal de un diagnostic medical grav, sau care părea grav, de o întȃlnire uimitoare, de un eveniment important, de o carte fabuloasă, sau de venirea verii, pentru a reîncepe să trăiască mai aproape de propriile dorințe.

E perioada cȃnd căutăm distracția, fericirea, culoarea, pasiunea, lucrurile noi care să ne entuziasmeze şi să ne umple de trăire intensă. “E vară, am voie să… mănȃnc orice, să cheltuiesc, să mă prostesc, să stau tȃrziu, să mă îndrăgostesc, să mă prăjesc la soare …” – e spiritul care ne domină existența la peste 25 de grade. Lazy & Crazy – sumarizarea englezească a renunțării la reguli limitatoare şi startul nebuniilor pe care le putem face atunci cȃnd ne bate soarele în cap. E mai mult decȃt deschiderea minții față de ceva nou, ne implicăm voit în experiențe ce păreau de neconceput cȃteva luni mai devreme şi vedem peste tot “distracție la maxim”. Nu numai că acceptăm să avem inima deschisă, vara ne propunem (i)rațional să căutăm experiențe stimulante, să vedem locuri exotice sau periculoase, ne expunem unor senzații extreme, ce ar părea nebuneşti în orice altă perioadă a anului. Oamenii sunt mai pasionali vara, mai încrezători, rȃd şi trăiesc mai tare. Apoi se întorc la starea dinainte, precaut responsabilă, încruntată şi agitată.

Unii spun că soarele e de vină, lumina şi căldura favorizează eliberarea de serotonină, endorfine, şi a altor hormoni responsabili de fericirea speciei. Adevărat, ar fi o prostie să ignori efectele fiziologice ale factorilor meteo, dar e puțin prea simplistă explicația. Vara suntem atacați pe toate planurile, invadați de culori amplificate, de gustul fructelor de sezon, mirosul mării, praful cȃmpurilor. Ce simțiți cȃnd vă gȃndiți la ZMEURĂ? CIREŞE? PLOAIE DE VARĂ?  “Vara nu dorm”, spune un hit de sezon. Ar fi şi păcat :). Sunt atȃt de multe lucruri de făcut, atȃt de multe locuri de văzut, atȃt de multe aşteptări crescute încet de-a lungul anului. Hibernarea s-a terminat, jocurile pot începe. Totul se învȃrte în jurul verii, ne pregătim tot anul pentru aventura verii, economisim bani, dăm jos burta, doamnele vizitează tot mai des saloanele de epilare şi reducere a celulitei, cu speranța unui sezon de vis. Vara este un paradis cerebral pentru cei care citesc, un vȃrtej cald al emoțiilor pentru cei care au puțin curaj sau încredere, cel mai favorizant mediu pentru spiritul deschis, efervescență şi spontaneitate.

Desigur, răspunsul la întrebarea “De ce suntem mai fericiți vara?” depinde de persoana pe care o  întrebi. Psihologii vor încerca să facă legătura cu retrăirea vacanței mari din copilărie sau, pur şi simplu, a copilăriei lipsite de reguli, griji, responsabilități, pline de atitudinea “Totul este posibil!”. Ați văzut vara bărbați în toată firea care sunt mult mai deschişi să se maimuțărească în cercul de prieteni? Sau care poartă pălării caraghioase, se dezbracă pe stadion sau joacă fotbal, neținȃnd cont de condiția fizică? O să spuneți că bărbații rămȃn copii toată viața, ceea ce nu este foarte departe de adevăr.  Despre femei, numai de bine, fustele scurte reprezintă o expresie a cochetăriei, indiferent de numărul de kilograme acumulate de-a lungul anilor, fumatul la masă le aduce mai multă personalitate, iar sesiunile de shopping sunt menite să le țină informate şi să le cultive bunul gust.

Dar ce ne împiedică să avem aceeaşi atitudine tot anul? Într-un fel, presiunea timpului limitat (zece zile de concediu, trei luni de vară, etc) ne îndeamnă să trăim intens clipa – “Mai am doar cȃteva zile de vacanță, vreau să fac ceva nebunesc…”. De fapt, cele mai multe lucruri care ne pasionează pot fi făcute tot timpul anului, iar invocarea lipsei timpului este doar o scuză comodă. La ce ar trebui să renunțăm ca să facem sport, să citim, să ieşim la o plimbare? Cȃți dintre noi închid televizorul atunci cȃnd nu găsesc nimic interesant pe niciun canal, ca să deschidă o carte? Cȃți dintre noi reuşesc să se trezească dimineața puțin mai devreme sau cel puțin la ora plănuită seara? Probabil că o să mă înjurați, dar îmi asum acest risc. Cȃți dintre noi îşi lasă peste noapte ferestrele neacoperite de draperii sau perdele groase, pentru a se bucura dimineața de lumina soarelui?  Perpetuu nemulțumiți, nimic nu ne convine, vara ne deranjează soarele de dimineață, iar iarna nu putem să ne trezim pentru că e încă întuneric afară.

Vara ar trebui să fie o atitudine, nu un anotimp. Bucuria reuşitei, plăcerile vieții nu ar trebui să ne facă să ne simțim vinovați, să ne simțim prost pentru că avem astfel de satisfacții nedemne de statutul autoimpus de “om superior”, cu o componentă puternică profesională. Spiritul verii la serviciu începe cu un zȃmbet, plăcerea petrecerii timpului cu colegii duce la camaraderie şi unitate. Succesele pot fi sărbătorite în echipă, în ciuda inexistenței bugetelor pentru evenimente team building grandioase. Cȃteodată, mersul împreună la un film sau o piesă de teatru reprezintă o recompensă suficientă, un liant suplimentar pentru o atmosferă prietenoasă. Recunoaşterea unui angajat cu reuşite extraordinare, sau cu 10 ani vechime, reprezintă un alt prilej de a aduce mai mult soare în companie şi în viața personală.

Aş putea continua lista de “recomandări”, “sfaturi” pentru mai multă strălucire şi căldură, însă sunt convins că fiecare are propriile idei şi metode de a-şi aduce culoare în viață. Suntem la mijlocul verii, acum totul este plin de creativitate şi energie, mă tem însă de venirea toamnei, de întoarcerea la vechile rutine, plictisitoare şi pline de constrȃngeri, la lucrurile pe care “trebuie” să le faci, de lipsa de timp şi suficientă viață pentru trăi cu bucurie şi entuziasm.

Happy summer life!

Follow me on Twitter: @Vapetrei


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ nine = 12