10.000 de abonați la „Shotul de gramatică” – E mult? E puțin?

Există în România un grup de peste 10.000 de oameni preocupați de… greșeli de gramatică. Cei pe care îi ştiu, desigur, or fi mai mulți în țară. Mai bine spus, sunt preocupați să vorbească și să scrie corect românește, să trimită mailuri corecte sau să nu o dea cu bȃta-n baltă atunci cȃnd fac o ofertă comercială. Unii dintre ei sunt chiar pasionați de gramatică, deşi nu au studii de filologie, lucrează în bănci, în FMCG, în IT sau în Pharma. Ce au ei în comun? Primesc în fiecare săptămȃnă un newsletter Headline – „Shotul de gramatică”.

Ideea, destul de simplă, a pornit de la o discuție întâmplătoare, așa cum se nasc multe dintre ideile bune:  la un grătar cu prietenii. Cineva s-a plâns de agramatismele din e-mailurile „profesionale”, a dat un exemplu, toată lumea s-a amuzat. Apoi au fost și alte exemple. Și altele. Ok, înseamnă că avem o problemă, de fapt o oportunitate. Astfel a luat naștere personajul Gramatrix și Shotul lui de fiecare săptămână, cu probleme serioase tratate într-o manieră uneori caraghioasă și, e drept, cam fără menajamente.

Evident, Gramatrix e provocat tot timpul. Din cei 10.000 care primesc mesajul lui, sunt mereu unii (destui) care vor detalii, rezolvă teme, pun întrebări sau îl contrazic, aduc contra-argumente și cer justificări. Așa că abia ține pasul, însă consideră că e un schimb corect :).  Până la urmă, ideea lui a fost ca oamenii să înțeleagă mecanismele și să primească trucuri simple de verificare a exprimării, nu reguli complexe pline cu noțiuni abstracte de gramatică a limbii române. De aceea e firesc să întrebe, să vrea să afle mai mult, să-l confrunte. În felul ăsta (pentru că, înțelegând, umplu niște goluri), sunt tot mai puțini cei care scriu „ar trebuii”, „va venii”, „vă rog să-mi trimite-ți”, „a hotărâ” sau „aceiași temă de discuție”. Tot mai puțini cei care spun și scriu „propunerile care le-am făcut”, „ideea pe care o avuseseți” sau „ultimile zile”.

Între cei 10.000 sunt și ambițioși, care trimit pagini întregi de documentare pe un subiect precum „folosirea virgulei” sau „utilizarea semnului exclamării”, dar și perfecționiști, care propun mereu subiecte noi, întru înțelepțirea comunității. Sunt și pragmatici, care aplică toate regulile chiar de a doua zi, dar și curioși, care pun o mulțime de întrebări, cer mai multe exemple și vor să afle tot.

Așa că vă întreb: 10.000 e mult sau puțin? Eu zic că e mult, dacă privesc din perspectiva lui Gramatrix, un personaj născut acum patru luni. Dar e puțin, dacă mă gândesc la cât de stâlcită e zilnic biata limbă română. Care ar fi cifra care ar schimba direcția?

P.S. Scrie-i dacă vrei să primeşti şi tu o vreme, adresa e gramatrix (la) headline (punkt) ro.


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + = 15