GoPro HERO 3 Black la apă, test de scafandru

Am folosit mai bine de un an o camera GoPro, acum am trecut (forțat) la GoPro HERO 3+. Nu pot spune că a fost iubire mare, dar ne-am înțeles destul de bine, după ce i-am prins hachițele.

Face fotografii bune, cu o rezoluție de pȃnă la 12 mpx, să mai poți să le tai ulterior, dacă nu ai încadrat bine.  Neapărat cu un filtru roşu, aproape imposibil de cumpărat din Romȃnia, am folosit un Polar Pro, luat din America. Altfel pozele ies verzui la o adȃncime mai mare de cinci metri.

Capacul filtru are şi un minus. Deşi se scoate/montează la loc foarte uşor, scenariul este nerealist în apă. Odată ce i-ai scos filtrul, pentru ape mai puțin adȃnci, cu lumină corectă, nu mai poți să-l pui la loc, rămȃn picături între filtru si carcasa de protecție, se vor vedea ca nişte pete în imagine.

Poze rapide, în rafală, 30 fps. Foarte util, de cele mai multe ori subiectul nu te aşteaptă şi nu pozează pentru tine.

Poza 1 salt MariusPoza 2 salt Marius

Este o camera mică şi uşoară. Intră foarte uşor în buzunarele vestei de scufundare, ca protecție suplimentară atunci cȃnd sari de pe barcă sau nu o mai foloşeşti şi nu vrei să o pierzi, deşi este prinsă în clipsuri sau carabine.

Are o mie de accesorii disponibile, să o prinzi pe cap, pe piept, pe băț sau o placă de stabilizare. Aplicația pentru iphone sau ipad este minunată. Conectare bună Wifi, poți să faci toate setările camerei de pe telefon şi să copiezi/ştergi fotografiile sau filmele. Nota zece.

Cel mai deranjant minus este descărcarea bateriei. Cu un ecran suplimentar, să văd ce fotografiez, nu am reuşit să mențin camera în viața mai mult de 40 de minute. Indiferent dacă este pornită sau nu, cred că este şi un bug software/hardware. Apă rece, la 15 grade, apă caldă, de 28 de grade, nu contează, se termină la fel de repede. Metoda pe care am adoptat-o este montarea camerei exact în ultimul moment, înainte de scufundare. Destul de frustrant pentru transport pe barcă sau montarea tuturor accesoriilor în viteză, atunci cȃnd eşti echipat, eventual şi cu mănuşile puse. Pe o barcă mare, e OK, poți face toate manevrele astea, însă pe zodiac rişti să se ude şi să o strici.

Camera e mică, la fel şi literele din mini ecranul unde vezi meniul şi faci setările/schimbările foto/video etc. In apă e aproape imposibil să înțelegi ce butonezi, mai ales dacă ai nevoie de ochelari pentru apropiere.

Aproape la fiecare două săptămȃni, camera îngheață, se blochează fără să dea semne pregătitoare, pur si simplu nu mai porneşte. Am făcut toate update-urile, cȃteodată blocările s-au rezolvat, alteori nu am reuşit să o trezesc la viață, şi-a revenit singură, după o zi sau două. Zona crepusculară, n-am explicație.

Aventura mea cu GoPro Hero 3 s-a terminat cu o blocare finală, pe care nu am mai putut să o rezolv. Se pare că nici service-ul F64 nu a reuşit să elucideze eroarea, am primit la schimb o cameră nouă, generația 3+.  De-abia aştept să văd diferențele.


This entry was posted in Diving and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to GoPro HERO 3 Black la apă, test de scafandru

  1. Foarte faine imaginile subacvatice! Bravos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = three