Global Cosmopolitans – prezentarea Lindei Brimm, profesor emerit INSEAD

Am fost surprins să văd aseară o persoană în vȃrstă, care a susținut o prezentare frumoasă, dinamică, “livrată” cu dăruire. Într-o şedință de promovare a INSEAD, Linda Brimm a vorbit cu pasiune despre cosmopolitanii globali, acei oameni care se miscă lejer în jurul lumii, educați, confortabili în 2-3 limbi străine, care şi-au dezvoltat personalitatea şi reflexele sociale în medii sau chiar lumi diferite.

Cosmopolitanii doamnei Brimm înțeleg mai bine provocările lumii aflate în schimbare, cooperează în diversitate, acceptă sau provoacă schimbări, sunt adevărați “cameleoni sociali”, învață permanent şi compară ce au învățat în diverse locuri şi spații, practic reuşesc să-şi construiască un nou context în viață.

Desigur, nu este totul “bine si frumos”, există şi reversul medaliei, se poate ajunge foarte uşor la pierderea identității, oamenii aceştia îşi pot pune întrebări existențialiste, de genul “Cine sunt?”, “Unde este casa mea, unde sunt prietenii mei?”.  Greu de răspuns, care este calea de mijloc, cea care să-ți asigure echilibrul personal şi bucuria de a trăi.

Şi o morală, sintetizată rapid. Cheia transformării acestor provocări în oportunități este găsirea/înțelegerea scopului în viață (“personal meaning”). Urmărirea obiectivelor personale sau profesionale, şi, mai ales, realizarea lor, sunt importante, însă cosmopolitanul global are la îndemȃnă arme puternice, precum flexibilitatea şi creativitatea folosită ca diferențiator.

Oameni de acest tip încearcă să atragă INSEAD, pentru programele MBA şi EMBA din Franța, Singapore şi UAE. Scoala este recunoscută pentru caracterul internațional şi multicultural Taxele şcolare pentru EMBA sunt de 90.000 Euro, plus încă 30-40.000 pentru logistice şi bani de buzunar.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + = 11