George Butunoiu despre importanta MBA

George Butunoiu, unul dintre cei mai importanti recruiteri executivi din Romania, vorbeste despre cat de important este un MBA la angajare. George tine si un blog, de citit aici.

Cati/ce procent dintre candidatii care ajung dumneavoastra au terminat un program MBA sau au studii in strainatate?

Nu stiu, clientii nu mi-au cerut asa ceva pana acum, asadar acestea sunt informatii putin relevante pentru noi si nici motive sa le bagam in statistici nu avem. In decizia de angajare, studiile conteaza cel ma mult la tinerii absolventi, probabil ca in proportie de peste 50% Procentajul (ponderea studiilor in decizia de angajare) scade in cazul pozitiilor de middle management si devine aproape nerelevant in cazul pozitiilor de conducere, mai ales pentru candidatii de peste 35, 40 de ani.

Este acesta un avantaj competitiv pentru candidati?

Cu cat pozitia e mai mare, cu atat conteaza mai putin. Sunt, insa, multe avantaje indirecte, asa ca nu trebuie subestimata valoarea acestei investitii. Candidatii cu MBA-uri sunt mai siguri pe ei (conteaza mai putin daca chiar au un motiv intemeiat pentru asta sau nu) si asta ii face si pe angajatori sa creada ca sunt mai buni. Se stie ca siguranta de sine vinde mai mult decat orice. Stapanirea limbilor straine, cercul de relatii etc. sunt alte avantaje indirecte, care pot aduce avantaje consistente posesorilor unor astfel de diplome.

Ati avut cazuri in care cineva a fost angajat doar pentru ca in CV are trecuta o experienta academica importanta, fara a avea si o experienta practica?

Nu in business

Cu cat este mai mare salariul unui angajat cu MBA sau studii in strainatate decat cel al unui om angajat pe aceeasi functie, insa care are doar studii universitare in Romania?

In cazul recrutarilor facute de catre noi in cei 20 de ani nu a existat NICI MACAR UN SINGUR CAZ in care o astfel de diploma sa faca DIRECT o diferenta la salariu. Insa indirect, prin mecanismul descris mai sus, cu siguranta ca a avut efect. Insa nimeni nu ar putea cuantifica un astfel de efect.

Intre un candidat fara experienta practica, dar cu MBA/studii in strainatate si unul cu experienta si fara studii de acest gen, cine este ales la angajare?

Daca ajung amanadoi la interviu, atunci diferenta se va face intr-o masura mult mai mare pe tipul de personalitate, pe potential etc. Cu alte cuvinte, odata ajunsi fata in fata cu intervievatorul/ angajatorul, diferentele din CV devin mult mai putin relevante. Insa pentru posturile de conducere cei cu experienta relevanta in domeniul respectiv au mai multe sanse sa fie invitati la interviu – deci si sa fie angajati, in consecinta.

Au cele doua tipologii de candidati atitudini diferite la angajare?

Da, dupa cum am raspuns si mai sus. Nivelul de frustrare la “cei cu MBA” e, de obicei, mult mai mare, sansele sa ajungi cu ei la o intelegere sunt mai mici, la fel ca si sansele sa ramana pe post dupa perioada de proba. De aceea am avut mai multe cazuri de angajatori care erau destul de circumspecti fata de astfel de candidati si chiar ii evitau.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to George Butunoiu despre importanta MBA

 1. Cori says:

  Nu cred ca un MBA ar putea fi neluat in considerare la angajare. Am o prietena care a urmat MBA-ul Romano-Canadian si, atunci cand s-a angajat, studiile au fost punctul ei forte.

  • Adrian Ion says:

   Acel MBA este unul dintre cele mai bune si nu spun asta doar pentru ca l-am absolvit si eu ci pentru ca generatia mea de colegi a ajuns foarte sus in varf.
   Asa ca importanta unui MBA nu este doar in CV ci este omniprezenta intr-o afacere consolidata de cineva cu propriile maini. Sa tineti cont si de asta cand angajati pe cineva.

  • Viorel says:

   Pai asa se si intampla. La noi nu toti privesc cu ochi buni acest MBA tocmai pentru ca articolele de genul creeaza o situatie incordata intre angajator si intervievat. Dar adevarul este undeva la mijloc. EU am urmat acest MBA si va spun sigur ca nu se pleaca de acolo cu nasul pe sus, ci doar cu capul mai plin si eventual ceva mai optimist.

 2. Alex says:

  Candidatii cu MBAuri au fost instruiti sa fie sigur pe ei, au fost slefuiti de niste oameni competenti, dar asta nu inseamna ca nu sunt la fel de buni precum se si “vand”. Eu urmez MBA si trebuie sa recunosc ca am invatat ca degeaba stii sa te vinzi daca nu ai ce sa vinzi. Scoala este in sine o oportunitate pentru cei care o urmeaza ca sa se evite caderea in capcane de tipul panica sau nesiguranta. Insa oamenii sunt foarte bine pregatiti, nu stiu doar sa se “vanda”.

  • Nicole says:

   Evident. O scoala de business nu valoreaza nimic daca singurul lucru cu care ai plecat de acolo este o dimploma. Si eu urmez acum cel de-al doilea MBA> De primul nu am fost asa incantata insa acesta, dupa 1 an se prezinta excelent. Dvs ce MBA urmati?

 3. Horia says:

  Un MBA modeleaza foarte frmos si personalitatea asa ca eu va asigur ca veti fi foarte impresionat de un manager care a urmat o asemenea scoala. Iar frustrarile sunt oarecum intemeiate, cine a investit bani si timp in educatia proprie are si asteptari mari. Asteptari pe masura calitatilor dobandite, bineinteles. Nu utopice.

 4. Olimpia says:

  Parerea mea e ca un MBA este mult prea important ca sa nu se tina cont de el, indiferent de atitudinea (bineinteles in limitele bunului simt) intervievatului. Desi se pune accept pe constructia unui lider, nu se uita pastrarea celor 7 ani de acasa.

 5. Speram ca importanta unui MBA sa nu fie niciodata pusa la indoiala. Cei care au facut un MBA stiu foarte bine de ce l-au facut si mai ales de ce merita sa ceara mai multi bani. Beneficiarii cunostintelor lor vor intelege acelasi lucru abia cand vor vedea rezultatele muncii!
  PS: cei care nu au facut practica in MBA nu merita intr-adevar, recunostinta.

 6. M..Sabina says:

  Importanta unui MBA nu are de ce sa fie contestata. Mie niciodata nu mi-au fost contestate aptitudinile dobandite.

 7. Dinu says:

  MBA-ul este cea mai importanta scoala pe care o poate face un manager. Asta e clar! In rest, sunt compelt pe aceeasi lungime de unda cu Alexandra, reale succes interviurile de dupa absolvirea scolii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + 6 =