Experiență MBA – proiectul de leadership ”Kilimanjaro”

Modalitățile prin care poți să îți exersezi abilitățile de leadership sunt diverse, însă nu la fel de curajoase ca inițiativa Școlii de Management de la Rotterdam din cadrul Universității Erasmus, care și-a încheiat acum cȃteva zile proiectul de leadership ”Kilimanjaro”, sau ”Kili” – așa cum îl numesc participantele.

Pe 20 septembrie, 15 femei curajoase de la RSM au pornit în ceea ce s-ar putea numi ”a life changing experience”, o expediție pe muntele Kilimanjaro, ca alternativă la sălile de clasă, dar, mai ales, ca o metaforă pentru voința de a progresa în afaceri, de a ajunge la obiectivele propuse. O metodă reală, palbabilă și riscantă, în care înveți pe propria piele munca în echipă, încurajarea în momente de panică și neputință, precum și trecerea peste barierele psihice și mentale, în drumul spre cei 5.895 de metri.

Pe blogul RSM (), există o secțiune dedicată participantelor care și-au exprimat nerăbdătoare sentimentele și grijile față de expediția pentru care nu au vreun antrenament sau cunoștințe speciale despre ce implică un asemenea traseu – opinii despre cum a fost și ce au învățat. O participantă a luat la pas Parcul Național din California, ca să își dea singură seama de implicațiile care apar – a eșuat dar și-a făcut o idee despre ce poate să schimbe în Marea Aventură. O altă participantă avea un interes acut pentru ce pastile trebuie să ducă pe traseu – pentru țânțari, malarii și alte riscuri care pot apărea pe parcurs.

Sentimentele de nerăbdare și frică pe de-o parte, au început să se simtă cu câteva ore înainte de plecare, așa cum postează o altă participantă: ” the mix of excitement and fear has sky-rocketed, insomnia kicked in, no nails left and lots of questions and thoughts going through my mind at thousand kilometres per hour.” Altele își fac în schimb probleme –  cum vor rezista zece zile fără nici o sursă de curent, de comunicare cu altcineva în afara celorlalte participante, lucru care constituie în sine o provocare pentru că înseamnă să înveți să ai încredere în ceilalți și să poți comunica în condiții-limită cu alte femei, ca tine.

Am așteptat nerăbdători un nou post după expediție, care a apărut, pȃnă la urmă,  și care avea în centrul atenției perechea de bocani care au ajutat-o pe o participantă să treacă prin toate provocările naturii, și care acum o vor duce pe alte drumuri alese de ea.

Ceea ce contează cel mai mult pentru aceste participante este, pe de-o parte, provocarea în sine, care le va dezvolta atât pe plan profesional, dar cel mai mult pe cel personal, iar pe de altă parte, vor lua această expediție ca un impuls de a face o schimbare în jurul lor.

Inițiativa RSM pentru proiectul Kilimanjaro este într-adevăr extrem de provocatoare și riscantă, o modalitate de redescoperire pe care nu mulți sunt pregătiți să o încerce și care cu siguranță va crea o schimbare mult mai sigură ca orice alt curs de leadership.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × = thirty two