Dracula Day la Insead Singapore (o zi din saptamana Cortinei de Fier)

Carmen Cucul continua sa ne dea informatii super interesante din campusul Singapore al INSEAD – multumim frumos. Jurnal de student MBA :).


Contextul general – ce se intampla la scoala?

Cei aproximativ 900 de studenti, din peste 80 de tari, sunt stimulati tot timpul sa participe la actiuni sau  initiative care promoveaza diversitatea, printre care si “saptamanile nationale”. O saptamana nationala este un eveniment organizat de studentii dintr-o anumita regiune geografica pentru colegii lor de alte nationalitati. Scopul actiunii este de a prezenta cele mai importante aspecte legate de cultura, miturile, arta culinara si stilul de viata in tarile organizatoare. Procesul incepe prin organizarea unei “licitatii” in care echipele care doresc sa organizeze o saptamana nationala prezinta celorlaltor colegi ideea lor si cele mai bune proiecte sunt acceptate spre implementare. Urmeaza o perioada in care echipele castigatoare pregatesc conceptul si agenda evenimentelor, cauta sponsori, discuta cu potentiali furnizori etc. Intregul proiect este gandit ca o afacere: bugetul care trebuie obtinut din sponsorizari si bilete vandute este in jur de 20.000 – 30.000 euro. In saptamana evenimentului propriu-zis cele mai comune activitati sunt: sesiuni de prezentare ale proiectului (“amphi stormings”), cina traditionala de marti, petrecerea de joi, prajituri traditionale oferite studentilor, intalniri informale in curtea scolii.
Exista doua saptamani traditionale organizate in fiecare perioada de studiu (aproximativ un eveniment/luna sau, altfel spus, zece pe an). Printre cele care se repeta anual se numara: saptamana libaneza, saptamana mediteraneeana, saptamana tarilor din centrul europei, saptamana est europeana, saptamana dragonului (tarile asiatice).

Am fost activ implicata in  saptamana est europeana (Iron Curtain Week) care a avut lor in perioada 14-18 februarie 2011. Ziua de luni a fost dedicata sfantului Valentin (14 februarie, ce sa facem). Am inceput in forta cu o echipa de baieti imbracati in constume nationale care a oferit trandafiri tuturor doamnelor si domnisoarelor aflate in campus. A urmat o adevarata epopee de cateva ore in care puteai vedea o multime de studenti est-europeni imbracati in costume nationale alergand intre amfiteatre impreuna cu mascota noastra (un urs). Se pare ca prestatia artistica a fost de success intrucat biletele s-au vandut in nu mai mult de … 90 minute. Marti a fost ziua dedicata lui Dracula, despre care voi vorbi mai tarziu, iar seara ne-am condus “oaspetii” la un restaurant caucazian pentru o cina cu adevarat copioasa. Miercuri ne-am lasat pozati in costume nationale si chiar am insistat ca toti colegii care doresc poze cu noi sa imbrace si ei cate un costum: trebuie sa fi fost peste 100 de studenti din diverse parti ale lumii care au devenit pentru cateva minute rusi, romani, bulgari, unguri sau ucrainieni. Joi a fost punctul culminant al saptamanii: am inceput seara in curtea scolii cu o mini-petrecere in care s-au licitat miri si mirese est-europene in scopuri caritabile. Serviciile “achizitionate” au fost si ele cat se poate de inedite: de la simulari de interviuri pentru consultanta, la lectii de dans, cine gatite “ca la mama acasa” pana la calcatul camasilor pentru o zi. Seara s-a incheiat intr-unul din cluburile cele mai cunoscute din Singapore, unde s-a cantat si s-a dansat pana dimineata. Si ca sa incheiem saptamana cum trebuie, vineri dimineata am servit un mic-dejun copios, in stil polonez.

[nggallery id=4]

Dracula’s day?
Amuzant sau nu, ideea nu a venit de la studentii romani, ci de la colegii bulgari. Asta se intampla cu trei saptamani inainte de eveniment, cand inca ne permiteam luxul de a genera concepte noi. Dracula Day era pe atunci pe lista “altele” intrucat nu avea un coordonator care sa-si asume initiativa. Aici am intervenit eu si am preluat organizarea zilei, ajutata de o colega din Bulgaria. Intial ne propusesem sa transformam evenimentul intr-un carnaval de o zi, dar curand ne-am dat seama ca nici timpul, nici resursele nu ne permiteau un asemenea proiect. Rezultatul nu a fost insa foarte departe de ideea originara: in ziua evenimentului, din cei 270 de studenti in generatia mea din Singapore, peste 100 au venit imbracati in negru, in jur de 20 au introdus elemente specifice de machiaj alaturi de garderoba neagra iar alti 10 au venit costumati integral in vampiri si alte personaje mistice. Au existat bineinteles si elemente de motivare adecvate: cel mai popular “Dracula” castiga un premiu (chiar daca era simbolic) iar sectiunea cu cei mai multi studenti imbracati conform “instructiunilor” castiga un alt premiu. O vaga idee a ceea ce s-a intamplat la Dracula Day poate fi desprinsa din pozele alaturate.

Carmen Cucul

MBA Candidate, Class of December 2011


This entry was posted in Jurnal and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + = 9