Doi ani cu MBA intr-o companie de stat

de Corina Ozon

Am mai spus ca cea mai frecventa intrebare care mi s-a tot pus a fost ce fac eu cu o diploma MBA la o companie de stat ? Am raspuns de fiecare data ca studiile le faci pentru tine, nu pentru a astepta o rasplata neaparat. Sigur, este important si motivant sa fii solicitat in calitate de purtator al acestei aure numita MBA, dar nu pentru ca ai fi superior celorlalti, ci doar pentru ca ai avea ceva valoros de spus. Dintre multele lucruri pe care le-am invatat de-a lungul celor doi ani de studii , mi-a ramas in minte unul foarte pregnant. Si anume ca intr-o organizatie, indiferent de statutul si studiile pe care le ai, ceea ce conteaza este sa aduci plusvaloare. Caci ce faci tu pentru companie inainte sa te intrebi ce iti ofera tie compania ?

Revenind la intrebarea de la inceput, da, este ok sa faci un bilant, sa vezi ce plusuri si ce minusuri ai avut. Dar, daca nu sunt minusuri, o fi ceva in neregula cu mine ? Ce reusesc sa fac mai bine dupa 2 ani de la absolvirea MBA: comunicarea cu superiorii, cu colegii si cu subalternii s-a imbunatatit mult. Pentru ca am inteles ca mecanismul unei bune functionari contopeste propriile idei cu regulile dintr-o companie , iar pentru asta este nevoie sa-l asculti pe celalalt. Am invatat sa-mi argumentez mai bine in fata sefilor propunerile si proiectele in care cred astfel incat sa obtin feedback-ul dorit. Stiu cum sa transformi o trasatura de caracter a unui om cu care lucrez, etichetata de ceilalti drept « defect », intr-o calitate, astfel incat activitea sa mearga bine. Acum iau decizii mai repede atunci cand e nevoie, pentru ca am invatat sa aleg calea cea mai simpla. Pot sa identific « zgomotele » dintr-un mesaj si sa fac abstractie de ele. Planurile pe care le elaborez sunt mai bine structurate si complete. Identific mai usor « nisele » si stiu sa valorific din experienta mea de ziarist exact ce am nevoie pentru munca in PR. Am dezvoltat foarte mult comunicarea interna , pentru ca oamenii nu pot functiona fara sentimentul ca apartin unei echipe (mai ales ca vorbim de un public eterogen, specific unei intreprinderi). In plus, m-am imbogatit cu prieteni, angajati in corporatii, de la care invat permanent. Si ar mai fi lucruri care nu sunt scrise in carti, dar pe care ajungi sa le simti si sa le pui in aplicare. Si pe care le dobandesti interactionand zi de zi cu ceilalti. Si, daca cineva imi spune ca de toate acestea nu e nevoie intr-o companie de stat, productiva, as fi in stare sa-l contrazic in fiecare litera. Nu credeti ca a venit momentul sa schimbam un pic mentalitatea in acest sens ?

As mai putea adauga, de exemplu, in ce mod mi-a marcat viata MBA-ul. Pentru ca doi ani de program academic nu pot trece fara impact. Alftel ajungi sa-ti gestionezi timpul, sa selectezi oamenii si ceea ce merita sa investesti emotional . Totul se repozitioneaza, si hobby-urile si prioritatile. Si pentru ca a venit vorba de hobby-uri, mi-a placut un citat dintr-o carte pe care am citit-o de curand, “Scrisori catre Rita” de Stefan Caraman, si pe care as recomanda-o ca un MBA despre viata (da, are succes in randul corporatistilor, desi s-ar crede ca n-au suflet!): “Daca e ceva greu în lume, ala e sa-ti împlinesti un vis. Vrei sa fii mare, ajungi unul neînsemnat. Vrei sa fii anonim, canci, te vânează toti. Dar ce-ar mai fi visul dacă ajungi sa-l trăiesti. Un vis realizat e un vis care a trădat.”

UPDATE 1 Corina Ozon coordoneaza departamentul Comunicare al companiei Imprimeria Nationala SA.

BlogulMBA: Interes, oferte interne sau externe pentru o pozitie “pure business”?

Corina: Nu am cautat deocomdata altceva. Pentru ca ma incapatanez sa demonstrez ca se poate si “la stat”.

BlogulMBA: Daca s-ar aranja toate astrele 🙂 ce afacere ai vrea sa faci in Romania?

Corina: Daca s-ar aranja toate astrele in Romania, as dori sa reiau un business pe care l-am mai incercat, dar l-am intrerupt pentru ca nu facusem MBA (sic!) si nu stiam cu ce se mananca o afacere : un centru after- school.

BlogulMBA: Ai primit întrebări de la prieteni de tipul “sa fac un MBA?” Daca da, ce le-ai spus, cu ce recomandari specifice au plecat de la tine?

Corina: Am prieteni care s-au gandit sa urmeze un program MBA. Tuturor le-am spus acelasi lucru: o diploma de acest fel este un pasaport , insa nu deschide usi miraculos doar fluturand cu ea…


This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + 8 =