Cum să-ți convingi şeful?

Aceasta este una din întrebările frecvente, exprimate chiar aşa, în mod direct, sau sub forma unor plȃngeri, cum că inițiativele propuse nu sunt bine primite de superiori. Poate crezi că numai angajații din partea de jos a ierarhiei au această problemă dar nu-i deloc aşa, directorii generali (care nu sunt si patroni) au aceeaşi frustrare, ştiu că proiectele lor sunt “geniale”, dar nu primesc aprobarea sau resursele necesare pentru a le pune în practică. “Noi le-am spus ce ar trebui făcut, nu se poate schimba nimic!” – îmi zicea recent un CEO, foarte dezamăgit de sprijinul board-ului.

M-am tot gȃndit, în ce fel  îți poți creşte şansele ca şeful să te sprijine în ce vrei să schimbi? Iată cȃteva lucruri de luat în seamă:

1)      Încearcă să ai o discuție 1:1, eventual şi să o “semnalizezi” din timp, ca pe o întȃlnire importantă. Prea multe proiecte sunt refuzate pentru că nu li se acordă atenția şi timpul cuvenite. În plus, propunerile mari, venite la şedințe, sunt expuse riscurilor “politice” sau ale orgoliilor.

2)      Gȃndeşte corect şi constructiv, renunță la scopul meschin de a-l convinge că greşeşte. Din păcate, să vrei să-ți convingi şeful apare de multe ori ca o confirmare că “tu ai dreptate”. Iar el nu ştie despre ce e vorba, chiar “e prost”. Nu asta e miza, satisfacerea orgoliului, ci să obții aprobarea sau fondurile pentru ideea ta.

3)      Pregăteşte-te bine, e important să ai cereri clare. Să ştii foarte bine ce urmează, care sunt implicațiile şi cu ce vrei să te sprijine. Specific, nu generic. Ai făcut deja o simulare a planului financiar? Spune-i lucrul ăsta şi cere-i să se uite peste cifre.  Vrei să angajezi doi oameni noi? Argumentează de ce şi implică-l pentru următoarea întȃlnire cu patronul, să prezinte avantajele şi dezavantajele. Să-i răspunzi înainte să te întrebe “Ce vrei de la mine?”.

4)      Fii pregătit să-ți asumi responsabilitatea. Punctul acesta face diferența, aici se petrece una dintre “fracturile” procesului de aprobare. Vrei să faci o campanie de marketing cu buget mare, pentru care te lupți cu şeful? Spune cuvȃntul magic: “Pe răspunderea mea. Am socotit bine, argumentele pro si contra, îmi asum responsabilitatea, este varianta cea mai bună.”  Este greu, la capitolul răspundere oamenii tind să fenteze sistemul, dar are impactul cel mai mare. Dacă eşti convins cu adevărat, eşti bine pregătit şi ai ambiția de a face proiectul, care este motivul pentru care nu ai vrea să-ți asumi răspunderea?

5)      Repetă cererea, nu ceda de la primul refuz. Întoarce-te după un timp, spune-i că te-ai gȃndit la ce ți-a spus, ai cȃntărit cu atenție. Ştii care sunt riscurile, punctele mai slabe şi cum veți trece cu bine peste ele. Dacă este posibil, cere un experiment, o aplicare pilot, să vedeți ce se întȃmplă, înainte de a extinde la întreaga organizație.


This entry was posted in Coaching and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 4