Cu tot respectul, asta cu televizoarele 3D este o nouă țeapă

Ne grăbim, ca popor, să adoptăm (cumpărăm) cele mai noi genți Vuiton, maşinile cu cei mai mulți căluți putere, televizoarele cu diagonala cea mai mare sau cu 3D, chit că locuim într-o garsonieră sau nu avem după ce bea apă. Să nu avem după ce bea apă – la televizoare – înseamnă să nu avem ce vedea, sau să nu înțelegem ce înseamnă şi care sunt diferențele. Pȃnă şi tata şi socru’miu au intrat în febra HD-ului, şi-au luat aproape în acelaşi timp full HD, deşi nu înțeleg de ce trebuie să-şi cumpere şi pachete de programe transmise în acest standard generos.

Televizoarele cu 3D sunt noua senzație, speranța de revigorare a consumului de electronice, iar principalii trei-patru jucători (LG, Samsung, Sony, Panasonic) se sparg în figuri şi campanii pentru a-şi promova marfa şi a prinde acest tren al tehnologiei 3D pentru acasă, cu speranța că standardul lor de ecran sau ochelari pe nas va căştiga cea mai mare cotă de piață şi se va impune în fața competitorilor.

Poate la alții manevra este corectă, justificată să stimuleze comerțul, dar este fair să dea ceva proprietarilor telespectatori,  pe un fond de conținut bogat – mă refer în principal la HD, aici există o istorie şi canale cu conținut adevărat. La noi televiziunile încă nu emit digital, furnizorii de cablu merg pe investiții minime, să ia uşor banii de la proştii prinşi în monopoluri de cartier, canalele HD bat pasul pe loc, dar ne dorim să avem  pe capul chel o tichie de mărgăritar în relief, care să poată fi admirată cu sau fără ochelari. Ințeleg  ideea de “early adopter”, însă mergem prea repede cu adoptarea noilor tehnologii, fără să ne uităm la găurile de fond pe care le lăsăm în urmă. Cine-şi cumpără acum televizor  cu 3D, ca să țină pasul, şi-o ia original, snobia, prostia sau pasiunea pentru nou se plătesc la greu, practic  nu are la ce să se uite, nici din zona televiziunilor, nici dinspre partea de DVD, jocuri, etc, producțiile sunt absolut firave. Pȃnă acum s-au găsit vreo 2000 de romȃnaşi care să se bată pe televizoarele aduse cu greu de marii producători (pentru comparație, 200.000 în Germania),  sunt tare curios dacă au vreo mulțumire în schimbul celor 1500-3000 de euro plătiți, în afară de admirația prietenilor şi colegilor.

Nu vreau să vedeți acest post ca fiind o expresie a unei persoane anti-tehnologie, anti-revoluție şi anti-socială, aproape toate caracteristicile noilor televizoare sunt corecte, însă trebuie să înțelegem că mai avem de aşteptat pȃnă să ne bucurăm de spectacolul televiziunii adevărate.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × = 28