Corina – un an dupa MBA

de Corina Ozon, Seful Departamentului Comunicare Imprimeria Nationala SA

Acum un an puneam la punct ultimele detalii pentru sustinerea memoriului final. Un pas pana la a deveni absolventa a programului MBA INDE cu dubla acreditare : Conservatorul National de Arte si Meserii CNAM Paris si Institutul National de Dezvoltare Economica-ASE Bucuresti. Prezentarea era pe ultima suta de metri. Slide-urile sa nu fie nici prea multe, nici prea incarcate. Graficele sa fie clare, cifrele- corecte. Ultimele simulari. Ziua examenului. Sunt programata dimineata, a doua. Mai bine asa, scap mai repede si ajung si la birou. Desi sustinusem n examene la viata mea, acesta ma solicita parca cel mai tare. Bineinteles ca nu am putut sa mananc nimic. Am baut o cafea si am fumat pe rupte. Inaintea mea prezenta o colega de la modulul de week-end. Un proiect despre energia eoliana. Bine documentat si structurat. Mi-a venit si mie randul. Am prezentat in limba franceza. Presedintele comisiei era rectorul CNAM Paris, dl Christian Forestier. Ma asculta si zambea usor. « L`Imprimerie Nationale…oui…je sais… ». « Aveti functie de conducere acolo ? » ; -« Da, executiva. Sunt seful Serviciului PR si Comunicare ». « Ah, bon !». Proiectul a fost despre campania de rebranding a companiei, de care m-am ocupat personal. Mie mi se parea ca ceva nu era in regula. Dar a fost totul in regula. Au urmat intrebarile, am raspuns. Am multumit si am iesit din sala. O tigara, repede, o tigara! Abia atunci am observat ce zi insorita era! “Costumul” de MBA l-am imbracat in iunie anul acesta, cand ne-au fost inmanate si diplomele de absolvire. « La ce iti foloseste diploma de MBA ? » ma intreaba multa lume. Inclusiv parintii mei :).

« Ai aplicat la job pana acum ceva din ce ai invatat la noi ? » m-a intrebat chiar si cel care imi fusese profesor indrumator la memoriul final. Pentru toti am acelasi raspuns general : Da. Nuantat, am recunoscut ca, in ceea ce ma priveste, diploma nu mi-a adus o crestere salariala sau o promovare (nu inca), insa ceea ce am acumulat imi este de un real folos zi de zi : in realizarea unor analize, planuri, in gasirea de solutii, in comunicarea permanenta cu sefii, colegii si subalternii.

Am mai spus asta, tot aici, acest program m-a ajutat sa imi definesc mai bine locul in organizatie. Chiar daca vremurile sunt mai vitrege, chiar daca lucrez ca PR-ist intr-o companie de stat ( CN Imprimeria Nationala SA), consider ca poti gasi mereu « oceanul albastru » in « oceanul rosu » in care inoti de obicei.

S-au taiat cheltuielile pe publicitate si promovare, nu-i nimic. Este momentul sa acorzi o mai mare importanta activitatii de relatii cu clientii, cu publicul si sa o dezvolti. Nu ai toate conditiile sa faci marketing si sa participi la evenimente ? Ai timp mai mult pentru comunicare interna. Sa realizezi suporturi, instrumente pentru ca angajatii sa se cunoasca mai bine si sa fie informati despre activitatea companiei. Barierele privind eticheta pusa companiilor de stat pot fi inlaturare, dar numai daca faci acest lucru mai intai in interiorul organizatiei. Si daca ai manageri open mind si o diploma MBA, nu este greu.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × = 42