Coaching-ul, temerile personale si jocurile companiei

E clar că în Romȃnia coaching-ul este foarte la început, oamenii nu ştiu cu se mănȃncă şi cu ce ar putea să-i sprijine un astfel de proces, mai avem mult de povestit şi explicat. Discuții recente mă împing să clarific şi să “combat” unele percepții incorecte pe care le-am întȃlnit, cu diverse variante de formulare sau recunoaştere.

1) “Vrei să facem o sesiune de coaching? Cine, eu? Poate tu dacă vrei, am mai multă experiență managerială şi în business decȃt tine.” Desigur, un coach poate să aibă mai puțină experiență în business sau în domeniul de activitate al clientului său, dar nu despre asta e vorba la coaching, mai ales cel oferit de un coach extern, nu de un manager din companie. Rolul său este diferit de cel al consultantului, sau cel al trainerului; o şedință de coaching nu este bazată pe a da sfaturi sau consultanță, nici pentru business, nici pentru viața personală. Din contră, un coach care a trecut prin situația clientului sau se confruntă cu aceleaşi probleme, trebuie să găsească o cale să nu intervină şi să nu se gȃndească la soluțiile sale. Este mai degrabă un spațiu creat pentru creativitate, prioritizarea ideilor şi planurilor de acțiune ale clientului. Clientul este întotdeauna specialistul în situația specifică, are mai multe informații, generează şi îşi asumă deciziile. Coach-ul îl sprijină pentru oprirea obiceiurilor dăunătoare, definirea viziunii sau materializarea dorințelor, prin întrebări, proiecții, răsturnări de perspectivă, încurajări sau provocări.

2)“Nu am nevoie de coaching, mă descurc bine în noul rol (de manager)”. Felicitări şi mult succes! Percepția că oamenii slabi, nepricepuți, sau care se confruntă cu probleme grave/urgente, au nevoie cel mai mult de coaching este nejustificată, dar prezentă în mintea oamenilor. Coaching-ul nu trebuie să fie motiv de ruşine sau semn de slăbiciune. Participarea într-un program –  personal sau cu echipa – reprezintă un semn de maturitate, ambiție şi seriozitate. Fiecare performer de clasă mondială, din business, sport, arte sau din zona academică,  a lucrat, formal sau informal, cu un coach.  Neînțelegerea este legată de spaima intervenției de tip “telling/directing” a managerului sau de confuzia cu rolul mentorului. Acesta din urmă cunoaşte foarte bine situația, are experiență şi cunoştințe, din care îi împărtăşeşte protejatului său, pentru a-i face calea mai uşoară. Are sens definirea relației ca “Mentor-Mentee”, mentee-ul este mai junior, ca vȃrstă sau experientă. În coaching, “Coach-Coachee” nu este cea mai bună formulă, prefer “Coach-Client”.

3)“Ştiu bine ce am de făcut şi cum să ajung acolo!” Se poate întȃmpla şi aşa, nu neg, dar suspectez de multe ori că sunt temeri precum cele descrise mai sus.  Cȃt de clar este răspunsul tău la întrebarea “Cum arată succesul (jobul ideal, relația perfectă) pentru tine?” Este concis şi bine definit, descris în detaliu?  Dacă ai un plan, cu ce începi şi cȃnd?

4)“OK, şi acum spune-mi ce am de făcut.” Şedința a mers bine, discuții valoroase, atmosferă productivă. La final, primesc întrebarea asta. Hmmm, pe viitor  voi explica mai bine, în ofertare şi la începutul sesiunii, să setez mai bine aşteptările clientului şi modul de lucru. Nu spun niciodată ce “trebuie” să facă un client, nu sunt guru pentru viața sau sufletul clientului.

5)“Oaia neagră are nevoie de coaching, să se îndrepte”. Multe echipe sau companii întregi au probleme de cultură, stil de lucru, manipulări distructive sau jocuri de interese. Rareori omul “trimis la coaching” este singura cauză a stagnării, conflictelor sau nepotrivirilor organizaționale. Tendința este să arăți pe altcineva ca țap ispăşitor, de obicei la un nivel inferior, -1 sau -2. HR-ul indică un angajat din echipă chiar dacă este vorba despre ce face managementul superior, şeful îl trimite la coaching pe subordonatul direct, deşi e vorba despre el, şi jocul continuă. Cel mai bine ar fi ca pachetul de ore contractat să nu fie epuizat exclusiv cu persoana desemnată inițial client de coaching.


This entry was posted in Coaching and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = six