Coaching – unele uşi se deschid doar din interior

Aşa văd esența coaching-ului. Am tot încercat să vin cu o explicație sintetică, pentru prieteni, pentru clienți, pentru familie, pentru mine. Am ajuns, pȃnă la urmă, la această metaforă. Coaching-ul te ajută să vezi uşile, apoi să le deschizi, din interior. Un coach bun bate la uşile pe care clientul nu le vede (încă), face zgomot sau aprinde reflectoare pentru a-i indica existența opțiunilor, şi îl susține pentru a merge mai repede. În ce business sunt? “People business”, lucrez pentru creşterea nivelului de conştientizare, îmi doresc  ca oamenii să ştie mai bine că pot să-şi deseneze propria viață.

O întrebare aparent simplă poate să provoace reacții, iluminare, proteste, furtuni emoționale, vibrație, durere. Toate cu scopul de a găsi soluții şi a începe să te mişti în direcția care te face mai bun sau mai fericit. “Ce faci de Crăciun?” Banal, oricine poate să întrebe, e la modă zilele astea, în schimbul unui răspuns de tipul “Merg la munte”, “Mănȃnc sarmale”, “Mă uit la televizor”. “OK, dar ce faci pentru tine?” Cu subliniere pe “ce faci” sau pe “pentru tine”, sau pe amȃndouă. Inevitabil, urmează confuzie sau tăcere, pentru cȃteva secunde. Cu cȃt mai multe, cu atȃt mai bine. Asta înseamnă că omul se gȃndeşte, pe bune. Întrebări puține, puternice. “Unde eşti, în viața ta, personală (sau profesională)? Se potriveşte cu pasiunile tale, dorințele sau potențialul tău?”

Un coach priceput nu este neapărat cel care aduce confort, ci cel care provoacă, care, prin metodele sale, detaşare şi încrederea în client, produce surpriză, haos, răstoarnă perspective şi obiceiuri. Am lucrat cu o persoană care îşi dorea să integreze cu succes în echipă un nou angajat. Directia predictibilă – cum vrei să fie această persoană şi echipa, după trei luni? Cărarea suprinzătoare – ce veți fi învățat voi după conviețuirea timp de trei luni cu un om nou? Un client serios, liniar în evidențierea opțiunilor şi expunerea tacticilor – de manual – poate fi interupt cu “Eşti prea serios, m-am plictisit, poate sunt eu obosit. Cum putem aduce puțină distracție în sesiunea ta?” Prieteneşte, cu zȃmbet, nu cu aroganță. Cazul meu… “Nu merge bine Firefox”. Un coach ar putea să spună “OK, n-ai ce face. Am auzit că este singurul browser pe piață.”

De cele mai multe ori, oamenii funcționează urmȃnd aceleaşi tipare, sunt liniari cu echipa pe care o conduc, la fel cȃnd se joacă, la fel cu prietenii sau familia. Sau ignoră pe cineva în şedințe, dar şi acasă. La fel şi cu evitarea.  Mănȃncă acelaşi lucru, indiferent dacă e vorba de icre negre, bomboane colorate, biscuiți sau pȃine cu ceapă, în acelaşi loc, în fiecare zi. Se plȃng că icrele sunt grețoase, ceapa e iute, bomboanele sunt acrişoare, dar se întorc mereu pentru o doză din ceea ce cred că le este indispensabil vieții. Deşi nu vrei să recunoşti, de cele mai multe ori ştii bine ce trebuie să faci, dar te temi de consecințe.  Aici intervine coach-ul, să te întrebe unde găseşti iute, dulce sau orice altceva îți doreşti, şi ce faci ca să obții. De unde începi şi cȃnd.

Prin tăcerea sau energia sa, adaptarea la fiecare client şi pasiunea pentru oameni, coach-ul îl ajută pe client să se concentreze pe viziunea sa, scopul, principiile şi intențiile sale. S-ar putea să te enerveze, sau să-ți provoace durere. E doar temporară.


This entry was posted in Coaching and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + 9 =