Ce am învățat din scuba diving pentru coaching (şi invers)

Acum mai bine de şapte ani am pornit, aproape în acelaşi timp, pe două drumuri despre care nu ştiam câte lucruri în comun au şi cum se vor intersecta: scufundările la mare şi coachingul profesionist. Traseul a fost asemănător, de la primele încercări, făcute din curiozitate, apoi bucuria experienței, învățarea continuă, călătorii uimitoare, oameni minunați care m-au influențat şi pe care i-am susținut, la rândul meu, recunoaşterea ca Master Trainer şi Master Certified Coach.
Întâmplarea îmi tot scoate în cale puncte comune, prilej pentru reflecție şi de întărire a convingerii că cele două activitățiBeach Bali sunt foarte asemănătoare. Iată un exemplu foarte recent, mi-a sărit în ochi un articol publicat de PADI, cea mai importantă asociație de instruire şi certificare a scafandrilor recreaționali. Titlul articolului este “Dream, Believe, Achieve!”. Aparent, este vorba despre scuba diving, dar, nu cumva, este şi esența coachingului? Mă tot mir cum se potriveşte una cu alta, probabil acesta este şi motivul pentru care am continuat aceste drumuri, conştientizate de la o vreme ca fiind, de fapt, o cale comună. Am început să scriu acest articol în Bali, l-am terminat în Grecia, în jurul unei liste de “intersectări”, teme  care tot nu-mi dau pace:
1) Ambele activități au ca rezultat (principal/secundar) creşterea încrederii. Înveți, experimentezi, ajungi să ai mai multă încredere in forțele proprii, te bucuri de ceea ce faci şi mergi, cu curaj, tot mai departe. Coach sau instructor de scufundări, mă interesează întotdeauna creşterea încrederii în forțele proprii.
2) Mările şi oceanele arată diferit, în funcție de coordonatele geografice, sezon, maree, vânt, roci şi adâncime. La fel şi clienții de coaching, de fiecare dată aştept cu nerăbdare şi curiozitate să întâlnesc omul de azi, de “acum”, cu propriile convingeri, sisteme de gândire, reuşite, obiective, nevoi şi obiceiuri. Uneori, o scufundare în acelaşi loc, la numai două ore distanță, îți aduce o altă lume, reciful pare altfel, alți peşti, curenți, lumină sau temperatură. Am învățat să nu-mi tratez clienții de coaching “la grămadă”, după rețeta mea, aparent universal valabilă. Uneori, nici măcar acelaşi client nu se comportă la fel în zile diferite, nu e loc aici pentru prejudecăți sau aşteptări bazate pe ce a fost acum o săptămână.
3) Lucrul cu scafandrii foarte la început de drum, uneori copii, m-a învățat să fiu mai atent la emoții şi non verbal. Despre ce e vorba, acum? Frică, bucurie, protest, descoperire? Ia-o încet, fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, vei şti când e timpul să avansezi, cum să încurajezi, când să zăboveşti mai mult şi când să sărbătoreşti reuşita. În coaching, această competență se numeşte prezență, să fii acolo, fără grabă sau judecarea clientului.  Nu forța dacă nu e gata! Va veni momentul de schimbare, nu are rost să înoti contra curenților.

4) Stilul de viață al unui coach se aseamănă cu cel al instructorului de scufundări. Călătoreşti în toate colțurile lumii, de plăcere și pentru business. Descoperi locuri noi, culturi impresionante, ai timp pentru tine, cu momente mai bune sau mai puțin bune, din perspectiva afacerii. Faci ceea ce îți place. Am constatat în țimpul discuțiilor cu propriul meu coach, că o zi care îmi aduce împlinire este atunci când pot face scufundări şi am câteva sesiuni de coaching, fată în față, sau pe Skype. Nu mă deranjează să lucrez atunci când sunt plecat în Grecia, Thailanda sau Maldive. E stilul meu de viată, cu care m-am obişnuit şi îmi place foarte mult. E ceea ce sunt.
5) Relațiile începute prin scufundări sau coaching sunt de durată. Am înțeles destul de repede că uşile deschise prin oricare dintre cele două activități creează o comunicare autentică, susținere reciprocă şi, uneori, chiar prietenie, care durează mult după încheierea contractului sau cursului de scufundări făcut împreună.
Street Coach
Mai mult decât orice, ambele activități implică o călătorie în parteneriat, bazată pe încredere şi respect. Scafandrul evoluează în ritmul său, de la primele emoții şi respirații sub apă, până la gradul de confort care să-i permită să se scufunde în orice ocean al lumii. Un coach este atent la ritmul şi schimbările clientului, nu îl critică atunci când experimentează lucruri noi şi nu-i ies, din prima, îl incurajează să continue şi să-şi învețe lecția.

This entry was posted in Coaching, Diving and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = eight