O poveste cu orhidee – lecția de coaching

Lecția cu orhidee vine de la un copil isteț și arată, în egală măsură, două lucruri pe care le pierdem, uneori, ca adulți/profesioniști angrenați în mecanisme antreprenoriale sau corporatiste.

Aceste două lucruri, surprinzătoare prin simplitate (cum altfel?) sunt gândirea eliberată de modele (impuse) și găsirea unui alt drum, poate cel firesc.

Recent, o mamă mi-a povestit cum fiica ei (de 11 ani) a avut ideea să elibereze orhideea primită în dar până și din ghiveciul în care era plantată. „Până m-am dezmeticit eu, floarea era deja scoasă din țiplă, îi scosese și bețele de sprijin și o așezase într-o fructieră, «ca să aibă loc mai mult». Ca orice adult, i-am explicat că are nevoie de bețele alea («Dar ție ți-ar plăcea să stai așa, între niște stâlpi?»), dar și de ghiveci («Nu crezi că are loc mai mult aici, și poate și să-și țină rădăcinile în apă?»). N-am mai protestat, până la urmă putea să fie un experiment interesant.”, mi-a povestit mama, zâmbind.

Urmarea vine cu tot cu lecție: la început, orhideea a stat cu lujerii căzuți în lături, peste marginile vasului. Apoi, într-o săptămână, florile s-au ridicat singure, au învățat să-și susțină greutatea și să se descurce. În mediul ei natural, orhideea nu are, în mod sigur, bețe de sprijin.

Morala e transparentă. Poate că provocarea este să fim lăsați fără „proptea”. Iar un coach nu trebuie să-i spună clientului cum să gȃndească şi ce să facă. Poate că, gândind altfel decât în tiparul „orhideea are bețe de sprijin și stă în ghiveci”, obținem o idee nouă, o perspectivă proaspătă, rezultate surprinzătoare. Poate că drumul se află în provocări, sau unde nici nu ne gândim. Poate că, pur şi simplu, o lăsăm să fie.

Orhidee

Copilul acela de 11 ani a fost un „coach” iscusit pentru orhideea lui. A însoțit-o în proces, a crezut în ea, i-a asigurat spațiu să se desfășoare și a lăsat-o să-și găsească resurse. O excepțională lecție de coaching, sau o definiție minunată a acestei științe/arte, venite din perspectiva proaspătă a inocenței.


This entry was posted in Coaching and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + = 7