Carmen Cucul vrea să schimbe tot cu un MBA elitist în Singapore (Part II)

Partea a II-a a povestii lui Carmen Cucul, care a început aventura unui MBA în străinătate şi a ales să înceapă la Insead Singapore. Acum ea are parte de o lume nouă, o altă cultură, colegi din toată lumea, o experienţă care o va marca toată viaţa.

BlogulMBA: Crezi că îţi vor fi îndeplinite aşteptările?
Carmen: Momentan am finalizat un curs pregatitor numit „Business Foundations”. Timp de o saptamana am simulat mediul real de MBA cu multe ore de contabilitate, finante si matematica aplicata (si ceva mai multe de lucru in echipa si studiu individual). Sunt foarte multumita de acest program, care se pare ca primeste feedback excelent in fiecare an. Nu doar faptul ca profesorii au fost extrem de competenti, ci si ideea de a „previzualiza” un program intens de MBA asa cum este INSEAD m-au trezit la realitate cu ceva timp inaintea colegilor mei din generatie. Acum pot sa incep programul propriu-zis cu mai multa maturitate si sa ma asigur ca balansez corect tot ce ofera scoala. Prin urmare, sunt convinsa ca acest an va fi peste asteptarile mele, dar despre asta voi putea vorbi mai mult in lunile care urmeaza.

[nggallery id=2]

Blogul MBA: Scoala creeză un cadru formal/informal prin care să stimuleze interacţiunea colegilor?
Carmen: Intrucat cursurile de MBA nu au inceput inca, pot sa impartasesc doar din experienta programului pregatitor (Business Foundations). In saptamana care tocmai s-a incheiat am lucrat in medie 5 ore/zi in echipa, pentru a pregati studiile de caz si diverse alte sarcini primite in respectiva zi. In plus, toate cursurile din program au presupus discutii si contributii ale studentilor la materialul prezentat de profesor. Am avut chiar si prezentari in plen, pe echipe, urmate de dezbateri si feedback.

Cat despre interactiunea informala, cu siguranta lunile care urmeaza vor fi mult mai intense. Modelul INSEAD se bazeaza pe diversitate si valorificarea contributiei aduse de studenti: vor exista sarbatori nationale organizate de studenti (cea pentru Europa de Est e planificata pentru luna Februarie 2011 in Singapore si Fontainebleau), se vor organiza recrutari de membri pentru diverse cluburi din cadrul programului (cum ar fi clubul de consultanta, cel de antreprenoriat, de impact social sau de investitii financiare). Toate acestea se vor adauga numeroaselor proiecte pe care va trebui sa le dezvoltam in echipe multiculturale si multidisciplinare pentru aproape fiecare curs din programa.

BlogulMBA: Te vezi absolventa cu note mari, fara probleme?
Carmen: Politica INSEAD este de a nu face publice rezultatele studentilor, asadar notele nu sunt neaparat importante nici pentru angajatori, nici pentru relatiile pe care le dezvolti cu ceilalti colegi. Exista totusi o lista de onoare, („Dean`s List”) care se publica si care prezinta cei mai buni 10% studenti din generatie. Aceasta lista este importanta mai ales pentru firmele de consultanta de top, insa e dificil sa fii inclus in ea din doua motive. In primul rand calitatea studentilor este foarte ridicata, in special in ceea ce priveste cunostintele tehnice si financiare. In al doilea rand sistemul de notare nu este unul total individual, ci mai degraba reflecta performanta intregului grup din respectiva generatie/clasa. Cu alte cuvinte, nota pecare o primesti intr-un final va fi relativa la media celorlalte note primite de colegi: faimoasa „curba Z” din statistica.
Cat despre mine, nu mi-am propus sa ajung in lista celor 10% pentru ca ar fi fost un efort prea mare fata de obiectivele pe care vreau cu adevarat sa le ating aici. In ordinea importantei, ele sunt: (1) sa-mi gasesc un job cat mai aproape de ceea ce-mi doresc, (2) sa-mi imbunatatesc cunostintele financiare si cele legate de dezvoltarea strategiilor si (3) sa devin un „cetatean global”.

BlogulMBA: Merita efortul de a sta atât timp plecată din ţară?
Carmen: Pentru mine cu siguranta merita, din cel putin doua puncte de vedere. Din perspectiva financiara, investitia intr-un program de MBA la acest nivel se recupereaza in 3-4 ani. E o perioada relativ scurta, daca o gandim in perspectiva. Apoi, partea culturala si expunerea internationala pe care o obtii studiind oriunde in strainatate este fara pret: dupa parerea mea, este una din cele mai importante modalitati de maturizare pe care o poti experimenta la varste inca nu foarte inaintate.


This entry was posted in Jurnal and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − = 2