Carmen Cucul vrea să schimbe tot cu un MBA elitist în Singapore (Part I)

Carmen Cucul a lăsat o carieră de succes în România pentru aventura unui MBA în străinătate şi a ales să înceapă la Insead Singapore. Campusul Asia are 19.000 de m2, amfiteatre, spaţii pentru studiu, birouri, restaurant, bar şi zonă pentru locuit. Un program MBA i se potriveşte foarte bine, o cunosc de mult timp, Carmen a fost în România unul dintre oamenii de bază ai HR Club, implicată in dezvoltarea organizaţiei şi project management, foarte motivată să reuşească.

Acum ea are parte de o lume nouă, o altă cultură, colegi din toată lumea, o experienţă care o va marca toată viaţa. Deja se simte influenţa vieţii agitate în care a intrat, probleme cu deadline-urile şi în răspunsurile scrise pentru BlogulMBA, examene şi lucrări, timp petrecut cu colegii în teambuilding-uri, viaţa pe repede înainte, toate cu to-do-list. „Finally”, sau „eventually” – ca să folosim un sindrom de internaţionalizare, am primit răspunsurile promise.

BlogulMBA: Primele impresii, Carmen, eşti speriată?

Carmen: Din punct de vedere cultural, am fost dupa caz impresionata, uimita, speriata sau amuzata de multe lucruri pe care le-am experimentat in prima mea saptamana aici:

  1. Orasul: Totul este extrem de curat si de bine organizat, Singapore fiind in topul tarilor celor mai sigure si mai lipsite de coruptie din lume. In spatele acestei organizari stau insa multe reguli si forme de coercitie (legala, bineinteles) pe care autoritatile le utilizeaza pentru a pastra lucrurile sub control.
  2. Oamenii: Foarte binevoitori, mai ales fata de occidentali. Desi engleza este una din limbile oficiale in Singapore, localnicii vorbesc ceea ce in mod informal se numeste „Singlish”, o forma a limbii engleze cu influente asiatice J. E important de asemenea sa intuiesti un raspuns corect, intrucat ti se va raspunde de fiecare data „da”, indiferent de intrebare sau de solicitare.
  3. Mancarea: Un al lucru pentru care Singapore este renumit in intreaga lume este gastronomia. De la mancare chinezeasca, thailandeza, japoneza sau coreeana (care, apropos,  costa in jur de 8 lei/meniu) pana la extravagante culinare occidentale (mult mai scumpe), totul se poate incerca in Singapore. Nu cere insa servetele sau cutite chelnerilor, pentru ca se vor simti ofensati. De asemenea, nu fi uimit(a) daca in supa chinezeasca vei gasi totul: de la peste, pui, radacini de legume, oua, taitei si bineinteles, multe condimente.

Desi distanta intre Singapore si Romania este de aproximativ 10.000 km, adaptarea din punct de vedere fizic nu a fost foarte dificila. Am reusit sa evit problemele legate de schimbarea fusului orar (6 ore in avans fata de ora locala) printr-un truc foarte simplu: am rezistat tentatiei de a dormi pe perioada zborului. De asemenea, este adevarat ca in Singapore gradul de umiditate in aer este uneori insuportabil, insa personal nu am avut probleme.

BlogulMBA: Cu ce ganduri ai intrat prima data in campus, cum sunt salile de curs?

Carmen: Prima data cand am aflat despre INSEAD, acum aproximativ 5 ani, mi s-a spus ca este o scoala foarte competitiva, asa ca in ianuarie 2011 am plecat la drum cu un usor sentiment de inferioritate. Aveam senzatia ca toti ceilalti colegi vor fi mult mai avansati decat mine in ceea ce priveste cunostintele, experienta, expunerea. Dupa doua saptamani petrecute aici, lucrurile s-au mai clarificat. Partea de competitivitate este cu siguranta prezenta, atat din perspectiva volumului de munca (pe care il estimez la 14 ore/zi) cat si a „calibrului intelectual” al colegilor mei, in special cei care au avut expunere pe pietele financiare.

Cu toate acestea, ma bucur sa descopar adevaratul sens al diversitatii: fiecare dintre noi a venit cu obiective diferite la aceasta scoala (unii vor sa devina antreprenori, altii sa cunoasca mai bine regiunea Asiei de Sud-Est etc.), iar competitivitatea se va masura diferit, in functie de aceste obiective. Spre exemplu, baza de comparatie pentru mine vor fi doar acei studenti care isi vor cauta un loc de munca in domenii generaliste, precum consultanta sau programele rotationale din corporatii.

[nggallery id=2]

BlogulMBA: Facand o comparatie cu invatamantul romanesc, pe baza primelor impresii, ce este diferit?

Carmen: In primul rand, perspectiva. Spre exemplu, in Romania am invatat sa calculam foarte bine logaritmii si derivatele, dar fara sa stim unde ne sunt de folos in viata reala. La INSEAD invatam ca intai avem o problema in mediul de business (spre exemplu o curba nelineara, volatila a cererii pe piata gazului) si cautam solutii pentru a o rezolva. Intamplator, logaritmii si derivatele sunt cei care ne scot la liman J.

In al doilea rand, exista o diferenta in abordarea transversalitatii. Cand am fost studenta in Bucuresti nu-mi amintesc sa fi avut vreun curs care sa adreseze mai multe stiinte dintr-un acelasi punct de vedere/metodologie. La INSEAD (Business Foundations) tocmai am trecut prin ceea ce se se numeste “Uncertainty, Data and Judgement”: un curs care regrupeaza continut de microeconomie, statistica si finante din perspectiva abordarii cantitative. In urmatoarea perioada vom studia contabilitate manageriala, un curs in care discutam despre contabile, finante si management din perspectiva diverselor decizii de business pe care va trebui sa le luam la scurt timp dupa absolvire.

BlogulMBA: Care crezi ca va fi dificultatea cea mai mare?

Carmen: Similar colegilor mei, si pentru mine provocarea cea mare va fi sa-mi gasesc un job cat mai aproape de cel ideal. Momentan am fost sfatuiti sa ne largim orizontul de cariera, pentru a nu rata oportunitati pe care nu le-am considerat pana acum fie din lipsa de cunostinte, fie datorita unor perceptii gresite. Urmatoarele luni vor fi decisive in a hotara liniile definitorii pentru carierele noastre si in a pregati planul de actiune A, B si C. Pentru cei mai multi studenti o schimbare in cariera inseamna schimbarea uneia sau a maximum doua din urmatoarele trei dimensiuni: locatie, functiune, sector de activitate. Intentia mea este de a schimba toate cele trei dimensiuni, lucru care se va dovedi probabil mult mai dificil.

Va urma :). Partea a doua a fi publicată în zilele următoare. Aştept comentariile voastre, întrebări, sau ce aţi vrea să ştiţi despre un MBA de top în străinătate.


This entry was posted in Jurnal and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = eighteen