Cȃt de bine se îmbracă romȃnii din business?

Am stat de vorbă cu Mihaela Berciu pentru un alt material dar nu am putut să nu abordez şi subiectul ținutei de business în mediul romȃnesc, în comparație cu alte țări. Mihaela este consultant de imagine cu master în fashion şi absolvent de MBA, ambele la Londra.

“Unghiul corect nu este dacă se îmbracă mai bine sau mai prost. E important de inteles cum se îmbracă romȃnii şi de ce. Prin mimetism, toată lumea a înțeles costumul, sacoul şi cravata. Insă şi acestea trebuie să se potrivească la mărime, aici este minusul cel mai mare în Romȃnia, majoritatea, barbate sau femei, optează pentru ținute care nu li se potrivesc ca mărime sau forma corpului, sau pentru momentul zilei în care le poartă. Haina trebuie cumparată bine, un mic efort suplimentar la cumpărare ajută foarte mult.”

Rochie sau pantaloni pentru femei, în contextul  unui dineu/recepții? “Pantalonii sunt des  purtați de femei, este comod. In general, cei care participă la recepții nu fac efortul să plece cu o oră mai devreme de la serviciu, sau să-şi ia haine de schimb pentru ocazia festivă. Ar fi foarte apreciat de gazed, dar nu se mai întȃmplă. E o chestiune de educație şi timp, sunt direct legate. Educația ar trebui să existe şi să-ți spună că trebuie să faci acest efort.

Mai e ceva, pe majoritatea invitatiilor nu este menționat un dress code, atunci este foarte greu să ştim ce avem de făcut. Gazda setează nivelul de eleganță al evenimentului. Dar, în realitate, se şi ignoră astfel de coduri chiar dacă sunt scrise pe invitație. Totul este despre educație, Perioada de după comunism este prost înțeleasă,  faptul că respecți cerințele celuilalt arată tărie de caracter, că ai ceva de spus şi nu te simți amenințat de respectarea celuilalt.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one + 3 =