Alegeri personale, scuze de manager, limitări de business

Totul depinde de alegerile pe care le facem, iar deciziile pe care le luăm ca şef de echipă şi modul în care le punem în practică ne definesc ca persoană, manager sau om de afaceri. Am lucrat zilele trecute pentru un proprietar de companie cu rezultate frumoase şi creştere anuală, implicat pȃnă peste cap, talentat,  poate cel mai valoros vȃnzător pe conturile mari ale firmei. Dar inconfortabil cu deciziile obiective, la rece, care țin de păstrarea sau concedierea angajaților mai puțin performanți.  “Nu pot să dau afară oamenii, asta ar însemna să le influențez destinul, lor şi familiilor lor.” Paradoxal, lipsa deciziei este o alegere în sine, în detrimentul celor mai mulți angajați, din categoria celor buni sau superstaruri, şi o limitare pentru companie. La nivel psihologic, mesajul transmis este de tolerare a mediocrității sau performanței necorespunzătoare, iar fondurile cheltuite în direcția neperformanței ar fi putut fi folosite pentru oameni mai buni ori pentru proiecte de dezvoltare.

Tema alegerilor manageriale a fost provocarea celei de-a treia întȃlniri de coaching pentru antreprenori, cu exemple atȃt din mediul corporatist internațional, cȃt şi din zona companiilor mici, romȃneşti.  Iată un top al scuzelor (alegerilor) de manager:

 • Nu am angajat eu oamenii, am moştenit echipa.
 • Am încercat, nu se poate în industria noastră.
 • Vreau să fie şi oamenii mulțumiți.
 • Mai am nevoie de timp, pentru mai multe informații, studii, interviuri.
 • Nu avem timp.
 • Nu stă în puterea mea (am mȃinile legate).
 • Aşa se face, dintotdeauna.
 • Ai mei sunt grozavi, ceilalți ne pun bête în roate

Aceste scuze sunt declarații de perpetuare a vechilor obiceiuri, uneori sunt justificate “obiectiv” sau se caută motive şi “date” pentru a “avea dreptate”. Eforturile nu mai țin cont de faptul că, la un moment dat, managerii au fost deranjați de aceste cutume toxice şi că poate au fost cei mai aprigi combatanți, voci auzite de ceilalți sau doar nemulțumiri interne.

Instinct de conservare, comoditate? Ritualuri de confirmare şi reconfirmare a poziției şi teritoriului?


This entry was posted in Coaching and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Alegeri personale, scuze de manager, limitări de business

 1. calin says:

  in afara de principiul “lasa-ma sa te las”, ar mai fi ceea ce psihologii numesc “capcana confirmarii” – in loc sa dam dreptate altora, ne cautam noua scuze 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + = seven