E greu să fii al doilea venit, al treilea sau al patrulea. Dar aceasta ipostază îți permite să înveți şi să fii actual.

Avantajul primului venit, într-o piață mică şi specializată, aşa cum este cea a şcolilor de coaching profesionist, este incontestabil. Notorietatea primului intrat, faptul că tu creezi standardele, așa încât, la un moment dat, clienții ajung să creadă că eşti singura opțiune. Ȋntr-un fel e ca la XEROX, introduci în mintea oamenilor metode şi chiar cuvinte care nu existau până acum.

Valul creat de-a lungul timpului, cu muncă şi oferirea de calitate, te duce mai departe, absolvenții  recomandă şcoala urmată de ei, partial din inerție, sau din dorința de validare a propriilor alegeri, făcute acum zece, cinci sau doi ani. Te duci și tu într-acolo, pe cărarea bătută de ei, chiar cu riscul de a-ți închide sau restrânge perspectivele, de a alege limitat, fără o cercetare realistă a potrivirii personale cu opțiunile existente azi.

Formare Coaching

Am urmat trei programe foarte bune, la momentul respectiv, am învățat şi le sunt recunoscător celor care mi-au sprijinit creşterea. Am înțeles, din postura de participant, care le sunt avantajele şi care sunt zonele de neadecvare la condițiile actuale. Și partea bună este că, atunci când m-am implicat în construirea unei şcoli de formare în coaching, am încorporat propriile învățăminte şi am încercat să rezolv (treptat) nemulțumirile colegilor lângă care m-am pregătit.

1)      Spre finalul unei şcoli de coaching, participanții trebuie să fie în stare să-şi susțină clienții prin sesiuni apropiate de stilul propriu şi durata reală de lucru. Simulările cu durată exclusiv de 8-10 minute sunt ok pentru formarea unor reflexe, te provoacă să te concentrezi pe avans şi să te familiarizezi cu dialogul de coaching. Dar nu reflectă şi nu te antrenează şi pentru ce urmează să se întâmple în viața reală de coach, unde 99% din sesiuni sunt de cel puțin 30 de minute. Dinamica e diferită, cursanții trebuie să crească treptat durata sesiunilor, să experimenteze prezența şi concentrarea pe o perioadă mai mare de timp.

2)      Școlile ar trebui să dezbată mai mult şi să creeze cadrul de pregătire pentru angajamentele de coaching, de 5-10 şedinte, în jurul unor obiective mai mari, în opoziție cu sesiunea unică în care îți lămureşti ceva, aparent mergi mai departe, cu un alt subiect, fără legătură între ele. De la seria trecută am introdus o „evaluare” inițială a celor care au intrat în şcoală, lucrurile importante pe care vor să le schimbe, un adevărat „agreement” pe care să lucreze fiecare, pe parcursul şcolii, cu recomandarea să aibă mai multe sesiuni cu acelaşi coleg coach. Ȋncrederea şi rezonanța coach-client se construiesc în timp, rareori sunt la cote maxime chiar de la început sau de la prima sesiune.

3)      De anul acesta am reuşit să le intermediem participanților şi angajamente reale, cu clienți reali, care nu sunt coachi în formare, nici subordonați din propria firmă. Cele mai multe şcoli se bazează exclusiv pe așa-numitul „peer-coaching”, practica între colegi. Expunerea la un angajament de cinci sesiuni cu un client fără pregătire în coaching este o experiență care te face să înțelegi mai bine cum este să lucrezi cu cineva căruia trebuie să-i explicit în ce constă contribuția ta, să îți sincronizezi ritmul şi stilul de lucru, să te împotmoleşti, să înveți, să câştigi încredere şi să mergi mai departe. Lucrul cu un client real îți oferă ancorare şi întrebări la care să vrei să afli răspunsuri, prin forțele proprii sau la următorul modul de pregătire.

4)      Mai multe păreri, idei şi stiluri contează. Cursanții sunt suficient de maturi şi au propriul discernământ atunci când vine vorba de găsirea informațiilor relevante şi filtrarea proprie. Stilul „Nu citiți nimic în timpul şcolii!” este nepotrivit vremurilor actuale, într-o lume atât de deschisă informațional. Ȋnvățarea graduală, sprijinită cu tact şi metodă de trainerul coach, este necesară, însă consider că închiderea accesului la informație este o lipsă de încredere. La cererea cursanților şi pentru a puncta anumite concept interesante, am oferit articole şi titluri de cărți utile, un fel de bibliografie suplimentară. Ȋn plus, am invitat să vină alături de mine un coach concentrat mai mult pe performance coaching şi un alt MCC, Carly Anderson, ne-a adus punctul ei de vedere şi a fost o prezență inspirațională.

5)      Nu cred în modele şi instrumente universal valabile pe care să le aplice un coach, pentru evoluția clientului. Ascultarea şi prezența sunt mult mai importante. Ȋnsă nici extremele nu sunt bune, pentru cineva care acum descoperă coachingul profesionist. Consider că este nevoie de prezentarea şi discutarea unor „modele clasice”, pentru a înțelege structura, şi este nevoie de exemple la care începătorii să se uite, apoi să îşi formeze propriul stil, bazat pe prezență şi autenticitate. Sunt coach activ, cu zeci de sesiuni în fiecare lună, unele foarte bune, dintr-un total de aproape 3000 de ore de experiență. Le-am arătat celor care au venit în „clasă” cum fac coaching, care este impactul, am discutat „transcripturile” unor sesiuni reale şi m-am expus să le arăt şi momente în care, poate, ar fi trebuit să-i fac mai mult loc clientului sau să-l sprijin să exploreze altfel situația în care se găseşte. Un trainer coach sau mentor coach trebuie să vorbească din propria experiență şi să fie gata să arate cum lucrează cu clienții, momente superbe sau mai puțin inspirate.

Acestea sunt gândurile mele despre evoluția necesară a programelor de pregătire în coaching, sper ca ediția a patra, care începe în toamnă, să-mi ofere ocazia să testez noi practici şi idei de pregătire, pentru a ține pasul cu ce se întâmplă în lumea coachingului.

Ȋn spriitul coachingului, te las pe tine să te raportezi cum vrei la aceste mesaje, să tragi propriile concluzii şi să acționezi ca atare atunci când îți alegi scoala cea mai potrivită. Fă-o pentru tine, pentru ce vrei să ajungi și pentru locul actual din care pleci.

UPDATE: 16 iunie, orele 16.30 – organizam la Bucuresti o sesiune demo si intalnirea cu cei care doresc mai multe informatii despre scoala de coaching MTW.  Participarea este gratuita, pe baza confirmarilor si in limita locurilor disponibile. Detalii la marketing (la) mtw (punct) ro.


This entry was posted in Coaching and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + 8 =