Absolvenții MBA-urilor fac ”un bine” când e și profit

Deși studenții aplică în masă la clase de antreprenoriat social, fac perioade de internship la organizații non-profit, și participă la activități caritabile extracuriculare, mai puțin de 5% dintre absolvenții programelor de business își iau un job în organizații non-profit după terminarea studiilor. Chiar și în cazul Yale School of Management, renumită prin faptul că lansează viitori manageri pentru organizații non-profit, doar 9% dintre absolvenții din acest domeniu ajung să lucreze propriu-zis în acest sector. Un articol interesant din WSJ vorbeste despre dilema non-profit sau cariera profitabila.

Ceea ce se întâmplă acum, însă, nu relevă adevăratele cifre. De fapt, mulți absolvenți ajung să facă ceva cu adevărat bun în job-urile lor, însă nu în organizațiile tradiționale non-profit, ci optează mai mult pentru poziții de responsabilitate socială la cele mai bune companii, sau lucrează pentru firme care fac profit, însă care se axează mai mult pe probleme de acces către surse de energie, sau dezvoltarea economiei.

Motivele sunt multiple. În principal, este vorba de faptul că o poziție într-o organizație non-profit nu oferă un suport financiar la fel de bun ca într-o companie, având salarii cu cel puțin 30% mai mici. În plus, se pare că nici nu le oferă absolvenților o cale sigură spre o carieră de top, iar mulți alții cred că pot face schimbări semnificative mai degrabă într-o multinațioanlă.

Alla Jezmir, absolventă a promoției 2009 la Harvard Business School, este în prezent business development associate pentru compania AES și simte că servește unui scop social prin proiectele în care este implicată, adică prin aprovizionarea cu energie a comunităților.

Însă mulți studenți au în vizor banii, și se gândesc de două-trei ori atunci când trebuie să își aleagă un job, în principal pentru că au deja mari împrumuturi făcute pentru a se întreține pe perioada studiilor. Deși există o susținere financiară a celor care vor să urmeze un job în sectorul non-profit, acestea nu ajung să acopere cheltuielile, de aici și numărul mic al celor care aplică la acestea. Un alt absolvent spune că sectorul corporatist îți oferă posibilitatea să schimbi economia prin acțiunile de CSR, iar în prezent lucrează pe partea de responsabilitate socială în compania Coca Cola. Alții, în schimb, trec întâi prin multinaționale, după care se orienteză spre sectorul non-profit.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = eight